Konsten och musiken får Sofia att varva ner

  • Sofia 1

För Sofia Wetterlund är konsten en del av livet och en del av att hantera livet.
– Jag började måla i samband med att jag drabbades av posttraumatiskt stressyndrom. Det är ett sätt att gestalta olika känslor och att ställa olika känslor mot varandra.

Emmaboda. Sofia Wetterlund bor i Emmaboda och hennes lägenhet är full av böcker, många om religion och filosofi. Att måla är nämligen inte det enda konstnärliga uttryck som intresserar henne. Ord, musik och dans ligger också nära hennes hjärta. Inspiration är aldrig ett problem för Sofia.
– Vad jag behöver är att avgränsa mig, för jag har så mycket som far runt i huvudet. Jag har en ”bulletjournal”, en slags kalender som jag skriver och ritar upp efter hur jag känner mig och vad jag tycker krävs så att alla sidorna i kalendern är olika. Där hamnar mina idéer.
Sedan 2011 har Sofia varit sjukskriven för posttraumatiskt stressyndrom. När hon drabbades gick hon en utbildning i produktdesign, men var tvungen att avbryta den. Hon är också utbildad tillskärare, så hon har en bakgrund av att ha arbetat med färg och form.

På hennes vägg finns en stor tavla som hon kallar ”Draktämjaren och hans banjo”. Den förställer en flicka ute i skogen som flyger en röd drake meden en man står lutad mot ett träd med en banjo. Tittar man nog är de delvis omgivna av stora piggar, likt de på ryggen på en vilande drake.
– Den idén snodde jag rakt av från två av mina döttrar. De satt och målade på samma papper: den ena gjorde ett vattentroll och den andra ritade sig själv som stod och flög drake och tittade ner i vattnet och inte brydde sig om trollet. Det var en slags frid i det, att medan vattentrollet och vattenfallet fanns där, stod hon bara och tittade ner i vattnet.
I sin egen bild associerade hon till historien om Sankt Göran och draken.
– Han besegrar ju och dödar draken. Men det kanske inte är vad den sanne hjälten behöver göra. Det onda kan få finnas, det handlar om att acceptera ondskan som en del av verkligheten.
Vem den lilla flickan som dyker upp i flera målningar är, råder det ingen tvekan om.
– Hon har blont hår som jag hade som barn och min favoritklänning när jag var liten.

Det finns ett mörker som återkommer i Sofia tavlor. Ofta är människorna ganska små under stor, djupa och mörka valv.
– Jag är väldigt influerad av Ture Rangströms musik, där finns det där mörka.  Jag gjorde en serie på 14 tavlor där  det mot finns valv med i varenda målning. Serien heter Invocatio, åkallande, som en av Rangströms symfonier.
Kopplingen mellan musik och målande är naturlig för Sofia, eftersom hon har synestesi, vilket betyder att två eller flera sinnen är sammankopplade. I Sofias fall innebär det att hon ser färger när hon hör musik.
– Så har det alltid varit. Det var inte förrän sent i livet jag insåg att inte alla gör det.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 9 maj 2018