Klurig snickare som lever på att vara mångsidig

  • Låkesonbild

Lennart Åkeson sysslar med specialsnickerier i sin egen snickarverkstad. Han beskriver sig själv som ”lite klurig”.

– Jag gillar utmaningar där jag måste lösa problem.

Lennart Åkeson har varit intresserad av träarbete och slöjd så länge han kan minnas.

– Min far var sågverks-arbetare, men jag tror nog att jag påverkades mer av min mor som sysslade mycket med handarbete.

Lennart Åkeson satsade därför på att utbilda sig till slöjdlärare inom trä och metall.

– Men när jag hade jobbat ett halvår upptäckte jag att jag hellre ville snickra än undervisa. Så jag tog istället jobb på ett inredningssnickeri i Kalmar och var där i många år. Vi gjorde inredningar till  pubar, restauranger och båtar, så det var ju också specialsnickeri.

Företaget lades ner i slutet på 90-talet och när Lennart blev utan jobb kom tankarna på att starta eget, och verkstaden fanns  redan där hemma.

Lennart Åkesons verkstad ligger i utkanten av trädgården intill bostadshuset i Tvärskog.

– Det är skönt att råda sig själv och att ha nära till jobbet, säga han och ler.

Lennart Åkesson har sysslat mycket med inredningssnickeri för privathem, restauranger, butiker, biografer, båtar – och bilar.

– Gamla veteranbilar har inredningar av trä och här är det verkligen specialsnickerier som gäller. Det kan handla om att göra instrumentbrädor, dörrsidor, cabrioletbågar. Till exempel så gjorde jag en helt komplett inredning i valnöt till en Rolls Royce 1929. Det var fantastiskt att få vara med om hela vägen och återställa bilen till sin forna glans.

Intresset för bilar härstammar från ungdomen.

– Jag renoverade en Willys Jeep som jag tyvärr  sedan sålde.  Jag är förtjust i gamla bilar och deras former och tycker att de har en helt annan skönhet än dagens bilar.

Lennart Åkeson har en Ford Pickup från 1935 som han använder i tjänsten när det passar.

– Jag gjorde inredningen i en pub- och restaurang för ett tag sedan och sista arbetsdagen där passade jag på att ta Forden.

Att köra en veteranbil är ett sätt att marknadsföra sig.

– Folk kommer gärna fram och pratar om bilen. Det finns ett stort intresse för veteranbilar idag.

En fördel med jobbet är att det erbjuder både en utåtriktad del och ensamarbete.

– Det sociala är viktigt i jobbet.  Jag tycker det är trevligt att åka ut och träffa kunder, men att sedan åka tillbaka till verkstaden och jobba själv är också jättetrevligt. Det är en bra kombination.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 21 september 2017