Kärleken till restauranglivet förde dem samman

  • _MG_1552 kopia

Hon var Kalmars krögardrottning. Han drev finrestaurang i Båstad. I en salig blandning med räkfrossor, utbrändhet, festligheter och danser blev de ett par. Tillsammans kom Margareta ”Lillan” Carlsson och Lauri Nilsson att uträtta mycket för Kalmar stads restaurangliv.

Paret Carlsson-Nilsson tar emot i huset hemma i Nannerum. Det var här de kom att landa, för 18 år sedan.

– Innan dess hade jag alltid bott i Kalmar centrum. Jag är till och med född och uppväxt på Kvarnholmen, berättar Margareta ”Lillan” Carlsson.

Däremot var hennes mamma från Vassmolösa, pappa från Ljungbyholm och hon hade en moster i Skällsmåla.

– Sommartid var jag ofta i trakterna. Får många år sedan åkte jag och Lauri, som är från Båstad, runt här och jag visade honom trakterna. Det var då vi såg ett hus som var till salu.

Paret fastnade direkt för huset och köpte det. Och på den vägen är det. Både Lauri och ”Lillan” har en lång bakgrund inom restaurangbranschen. Till en början på varsitt håll, numera tillsammans. ”Lillan” är så gott som född in i branschen, med en välkänd far som på sin tid drev Witten och Stadt i Kalmar.

– Innan jag fick barn jobbade jag i en klädaffär. Och en tid var jag kocka och jobbade till sjöss, på en båt som gick på Nordsjön. 1968 började jag på Esso Motorhotell, numera Scandic, berättar ”Lillan”.

Efter arbetet på hotellet kom hon att bli kvar inom restaurangbranschen för gott. Flest minnen har hon från tiden på Byttan, numera Park Hermina i Kalmar stadspark.

– Jag fick extrajobb av Torsten Karlsson som då drev Byttan. Jag var anställd i två år, sedan i slutet på 70-talet tog jag över verksamheten och drev den i 16 år.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 15 mars 2018