Känner sig trygg på Öland

  • Tove Folkesson slog igenom med debutboken Kalmars jägarinnor. Tidigare i våras släpptes del 2, Sund, i en tänkt trilogi.
    Tove Folkesson

Nya boken Sund kom ut tidigare i våras. Men Tove Folkesson har fortfarande lite svårt att relatera till själv som romanförfattare.
– Jag tänker mer på mig själv som en som skriver låttexter.

Det var med låttexter det började.
– Men texterna blev så långa, och det var ingen som ville lyssna på dem. Jag beskrev stämningar och känslor, jag var inte så intresserad av själva berättelsen.

Uppmärksammad debut

Tove, som är 34 år i år, är uppvuxen i Kalmar. Hon debuterade med Kalmars jägarinnor för två år sedan, en bok om ett gäng flickor som går på gymnasiet och som äger staden, eller tror att de gör det. Kalmars jägarinnor nominerades till Borås tidnings debutantpris, Författarförbundens Katapultpriset samt Sveriges Radions romanpris.

– Under samma månad förlorade jag tre gånger, säger  Tove utan att låta allt för missnöjd.

Debutboken fick mycket uppmärksamhet. Sund är den andra boken i en tänkt trilogi, och hon skriver på den tredje, som utspelas helt och hållet på Öland.

– Jag hoppas att den kommer nästa år.

Böckerna kan beskrivas som klassiska utvecklingsromaner, om det svåra i att bli vuxen och finna sin egen identitet. Hon skriver om unga vuxna människor som testar gränserna och ibland är ute på farliga vägar.

– Fortfarande är det få beskrivningar av flickors väg. Jag vill ge de jobbiga flickorna ansikte och röst. Det är många som blivit glada och som hört av sig och säger att de känner igen sig, både yngre och äldre.

Söker sin egen väg

Huvudpersonen, Eva Zackrisson, har lämnat Kalmar och Kalmars jägarinnor, för att skapa en egen tillvaro i Stockholm. Hon börjar på arkitekthögskolan i Stockholm, där koderna är många och outtalade. Eva hoppar av studierna för att söka sin egen väg. Hon vill ut från det inrutade och söker friheten.

Hon går på rätt många nitar i sin jakt efter livet, och vägen går i irrfärder bland annat via en folkhögskola, ett vegan-kollektiv och en livscoach som tar bra betalt för att säga plattityder. Insprängt i romanen är avsnitt när Eva åker till Öland, till mormor för att vila upp och få villkorslös kärlek.

Hysteriskt roligt

Själv sträckläste jag boken. En del avsnitt är hysteriskt roliga, som när Måns i kollektivet bannar den som lagt bananskal i komposten och  beskrivningarna av övningarna på folkhögskolan, och de pretentiösa studenterna och lärarna på arkitekturskolan.

Hon har planerat en trilogi om Eva Zackrisson. Vart författarskapet sedan tar vägen är en öppen fråga.

–  Jag har hållit mig fast vid det här projektet.  Nu börjar jag få lite separationsångest, jag kan inte göra samma sak en gång till.

Hennes romanfigur Eva har en del yttre likheter med Tove.

– Jag har utgått från saker som jag har erfarenheter av. Jag sätter Eva i situationer där hon vill testa allt.

Klassisk kafémark

Vi träffas på klassisk kafémark, i Kalmar, på Kullzénska. Tove tillbringade mycket tid på olika fik när hon gick på gymnasiet. Numera bor hon i Stockholm. Hon varvar skrivandet med jobbet som lärare i svenska på Fryshuset i Stockholm, och hon arbetar också som gästlärare på skrivarkurser. I sommar ska hon ha en skrivarkurs på Capellagården tillsammans med poeten Bob Hansson.

Hon åker till Öland så ofta hon kan, där finns tryggheten.

– Där finns förfäderna och släktingarna, där finns mina rötter. Det är inte så tokigt. Jag vill inte resa tillbaka i tiden och bli bondfru som min mormor, men det är fint att ha tillgång till de berättelserna.

Hon beskriver Öland kärleksfullt.

– Jag är väldigt förtjust i detaljer. Detaljer hör ju ofta med platser. Och jag är förtjust i ortsnamn.

Karin Asmundsson