Kalmar ska arrangera Pride Festival

Bor du i en mindre ort? I så fall bor du med stor säkerhet i en ort där idrott har en viktig roll i samhället. Men idrott odlar ofta fram en grabbighet. Om du hejar på ortens lag så är du okej. Väljer du att stå upp för något annat är du avvikande. För att bli accepterad måste du anpassa dig till de lokala förutsättningarna.

Vill du inte ställa upp på dessa villkor och vill leva ett liv med andra förutsättningar blir valet lätt. Man flyttar till en storstad. Stockholm är den stad som attraherar flest i Sverige.

I Kalmar finns det ett kulturutbud med ett konstmuseum, en länsteater och ett länsmuseum. Vi måste inte gilla allt men vi måste visa respekt..

Kalmar Teater har nyligen digitaliserats. Detta ger regionen en ny möjlighet att uppleva kultur från hela världen. Men detta är bara ett halvt genomfört projekt. Världen måste också kunna se oss. Jag vill att vi live-sänder konserter med och att en föreställning med Byteatern kan ses över hela landet. Genom att ta och ge så får vi ut mest. Det vinner alla mest på.

I det årliga arrangemangsutbudet i Kalmar kommer nu också en kulturvecka till hösten. Det är mycket bra och jag stödjer detta fullt ut – ett arrangemang som inte har vinnare och förlorare utan bara en massa vinnare. För att utveckla detta vidare är det viktigt att vi har en gemensam kraft som kan arbeta med kultur ur ett destinations- och besöksperspektiv. En person som kan samordna marknadsföring, hjälpa små arrangörer och skapa en intressant regional besöksprodukt utifrån ett kulturperspektiv. Jag talar om en projektledare för kulturturism.

Vid sidan om våra kulturella länsinstitutioner så skapar en kulturvecka, ett kulturcentrum och en projektledare för kulturturism en stark plattform för fortsatt utveckling. Vi får plats i staden för skapande, andlig insikt och sociala levnadsmönster. Vi får plats i staden får sådant som välkomnar, som bjuder in och som vill göra oss alla delaktiga. En modern stad med mycket av det som en storstad erbjuder.

Vi behöver en stark symbol som kan visa för att här är det okej att vara annorlunda. Vi skall visa att i Kalmar låter vi alla få vara som de själva vill utan att vi fördömer någon. I Kalmarregionen måste man inte hålla på Kalmar FF, man måste inte tycka IronMan är det häftigaste som hänt, man är välkommen och okej ändå.
För att visa detta föreslår jag att Kalmar årligen arrangerar en Pridefestival. Ett arrangemang som inte har EN vinnare och som inte balanserar på idrottens machokultur utan kan ses som dess motpol. Ett arrangemang som tar storstaden till sista stationen på järnvägen och som visar att vi inte fördömer utan välkomnar. Ett Kalmar där alla är välkomna!

Niklas Hellström