”Kalmar-Petersson” tog OS-guld för 100 år sedan

  • 100 år

Det nya året har precis börjat. Vad kan vi vänta oss av 2020? Svårt att sia om. Men låt oss ta en titt på hur det var för 100 år sedan.

Kalmar län. Första världskriget slutade den 11 november 1918, men 1920 blev ändå ett oroligt år i Europa. Krig rasade mellan Polen och Sovjetryssland, mellan Grekland och Turkiet och i Ukraina. I tyska Ruhr utbryter rena inbördeskriget i mars med tusentals döda då en kommunistisk armé till sist slås ned av regeringsstyrkorna. Sveriges folkmängd passerade sex miljoner. Den svenska brödransoneringen upphör.
Det hände en del på det lokala planet också.  Biografen är ett minnesmärke i Borgholm. Den öppnades 1920 av Einar Andersson.

Ålbin Ahrenberg från Ålebo provade han den nya uppfinningen fallskärmen genom att göra ett uthopp över Karlskrona. Ahrenberg blev en av landets mest berömda flygare, och spelade flygkapten och hjälte i filmen Luftens Vagabond från 1933. Albin Ahrenberg antogs till skeppsgossekåren i Karlskrona när han var 15 år gammal och var styrman på motortorpedbåtar under andra världskriget. När marinen skaffade sjöflygplan och sökte förare blev han en av de fyra som antogs av 200 sökande.
Bankinspektionen kritiserade redan 1920 bankernas utlåning till Ivar Kreuger. 1922 skrev inspektionen ”Krediter äro uppe i sådana siffror att en katastrof kan befaras”. Kreugers död och imperiets sammanbrott gav upphov till en våg av regleringar av de finansiella marknaderna både i USA och i Europa.

1920 byggdes ett nytt bostadshus åt fyrmästaren på Ölands sydspets. Personalen disponerade då vardera ett boningshus med trädgård. De hade vid ett tillfälle sex kor och två hästar. Fyrområdet utökades från 3 till 6 hektar. Jakt och fiske fick bedrivas på fyrplatsens område. Mary Pickford, 27, spelar huvudrollen som en 12-årig flicka i filmen Polyanna. Filmen var en av inspirationskällorna när Astrid Lindgren drygt tjugo år senare skapade Pippi Långstrump.
I de olympiska spelen händer då och då att en outsider kommer som från ingenstans och snuvar favoriterna på guldet. Som William Björneman från Kalmar, längdhopparen som den 18 augusti sedan skrev svensk idrottshistoria. Björneman är den ende idrottsmannen från Kalmar som tagit OS-guld. Han föddes i Sandby på Öland den 6 oktober 1895 och inledde sin friidrottsbana i Kalmar IS, därav smeknamnet ”Kalmar-Petersson”.  Efter idrottskarriären tog han efternamnet Björneman.

Hans  bästa hopp mättes till 7,15 och det räckte till guld. Tvåa blev amerikanen Carl Johnson, som hoppade 7,095. Storfavorit i finalen var Sol Butler, som hoppade 7,52 i de amerikanska uttagningarna. Men Butler skadade sig under uppvärmningen, troligen en muskelbristning, och fick dra sig ur efter ett första försök som mättes till 6,60. Ett resultat som räckte till en sjundeplats.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 9 januari 2020

Fotnot: Bilden visar Lars Larsson, Ålebobo, som har satt upp en minnestavla där Albin Ahrenberg föddes 1889. Foto: Karin Asmundsson