Julklapp till sydöstra Sverige!

I lördags invigdes den helt nyrenoverade järnvägen mellan Emmaboda och Karlskrona. Det är den största satsningen i vårt område på väldigt länge. Om inte den hade gjorts hade istället järnvägen varit nedlagd, för så dålig var banan rent tekniskt. Så när vi nu ser den nya banan så ska vi ha detta i minnet att alternativet inte var en dålig bana utan istället ingen alls! Det var i absolut sista minuten som Åsa Torstensson (c) och Alliansregeringen 2010 tog beslutet. Den nya banan ger nu helt nya möjligheter att knyta ihop sydöstra Sverige. Det skapas nya stationer, i Emmaboda kommun är det Vissefjärda som öppnats igen. Under kommande år ska sedan pendeltågstrafik byggas mot Kalmar, där också nya stationer ska öppnas och senare också mot Växjö.

Men vi var inte ensamma om att glädjas åt denna typ av invigningar förra helgen. Det var på fler håll i södra Sverige som det öppnades nya stationer och nya tåglinjer, även om ingen av de andra var i Emmabodabanans omfattning. Det öppnades flera nya stationer i gränslandet mellan Kronoberg och Skåne och på västkusten öppnades också nya. Järnvägen och pendeltågstrafik upplever just nu en renässans. Och det intressanta är att detta skapar nya möjligheter till samhällsutveckling för mindre orter och mindre kommuner. Det är så man bygger möjligheter att utveckla hela Sverige. Vi ser nu resultatet av den infrastrukturpolitik som Åsa Torstensson (c ) och Alliansregeringen tog beslut om för närmare fyra år sedan. Men det beslutet hade dessförinnan förberetts under många år av hårt politiskt arbete lokalt och regionalt för att övertyga myndigheter och regering om det nödvändiga i att göra dessa investeringar.

Det var en bra julklapp, men för utvecklingen i sydost behövs fler satsningar. Nu är nästa steg i kampen för utveckling en satsning på E22 förbi bland annat Bergkvara. Där går denna hårt trafikerade väg rakt igenom samhället och bromsar möjligheterna till utveckling samtidigt som det skapar riktigt farliga miljöer inne i samhället. För trafikanterna blir det dessutom en väldigt långsam resa. Nu hoppas jag att vi på samma sätt om några år kan säga att nu är ombyggnationen inledd och en kall decemberdag kommer vi få ännu en julklapp levererad, dvs vi kan inviga en ombyggd E22 förbi Bergkvara. Det är tålamodsprövande att hålla på med detta men sakta och säkert byggs nya samhällsmöjligheter i vår del av landet! Så här några dagar före jul känns det bra att kunna visa på bra och positiva händelser som har skett och som kan ske framöver – God Jul!

Christer Jonsson
Landstingsråd (c)