”Juholt fick mig att vilja bli politiker”

  • bönaIMG_0776 (kopia)

Han är arbetargrabben från Möreslätten som har bytt hammaren på bygget mot röstningsknappen i riksdagens plenisal. Möt Björn ”Böna” Petersson.

Uppväxt i den lilla landsbygdsorten Tvärskog utanför Kalmar vet Björn ”Böna” Petersson att saker och ting inte bara händer av sig själv. Att man måste ta tag i saker tillsammans för att någonting ska hända. Det är därför kanske inte så konstigt att snickarsonen, när han likt sin pappa gav sig in i byggbranschen, började engagera sig fackligt för att kunna påverka både sin och sina arbetskamraters arbetsmiljö och villkor.

– Jag tror inte ens att jag hade slutat gymnasiet när jag började engagera mig fackligt, säger Böna som gick byggprogrammet på Lars Kaggskolan.

Det tidiga fackliga engagemanget var dock inget konstigt i Bönas bok.

– Det fanns en facklig närvaro under hela skoltiden där Byggnads var med och formade utbildningen och fixade praktikplatser. Så det kändes helt naturligt att också börja engagera sig tidigt.

Han satt med som ungdomsrepresentant i byggnads avdelningsstyrelse i Kalmar när han fortfarande var snickarlärling och när han så småningom flyttade ner till Torsås så fick han ta över ordförandeskapet för hela Torsåsavdelningen. Det ena ledde till det andra och snart fick han även en styrelsepost i Torsås Folkets Husförening som representant för Byggnads.

Det var också i Folkets Hus som hans politiska bana tog sin början. Fram till 2011 var politiska uppdrag inget som intresserade Böna något särskilt.

Politik var heller inget som hade präglat böna under hans uppväxt.

– Det fanns mycket värderingar, men det pratades aldrig någon partipolitik.

Men när en mustaschprydd sosse från Oskarshamn valdes till ny partiordförande tändes en gnista inuti Böna.

– Håkan Juholt pratade om politik på ett sätt jag inte hade hört innan. Det fanns en framtidstro, en ideologi, ett politiskt budskap som framfördes med kraft och emfas. Han pratade om solidaritet och fördelningspolitik på ett sätt som gjorde att det kändes på riktigt.

På ett partimöte i Folkets Hus klev Böna plötsligt in.

– Henrik Nilsson Bokor som ledde mötet såg ut som ett frågetecken när jag klev in, haha. Han hade ju tjatat på mig hur länge som helst. ”Vad vill ni att jag ska göra?” sa jag och sen var bollen i rullning.

Den politiska karriären har därefter gått snabbt. 2014 valdes han in i kommunfullmäktige och bara ett val senare, 2018, blev han riksdagsledamot. Något som kom som en överraskning, inte minst för Böna själv.

Andreas Bendroth

Läs hela artikeln i KLT/NT 17 december 2020