Jörg Carlsson skriver för att få igång en dialog

  • JörgIMG_1071 (kopia)

Frågan om dödshjälp har fått förnyad aktualitet. Jörg Carlsson är hjärtläkare på länssjukhuset i Kalmar och professor i kardiologi. Hans roman En god död handlar om en son som hjälper sin far att dö.

– Det tog mig flera år att skriva boken. Som läkare är vi skolade i att förhindra döden in i det sista. Innan min far insjuknade hade jag inte tänkt så mycket på frågan om dödshjälp, säger Jörg Carlsson. 

Ska det vara lagligt att professionellt hjälpa en dödssjuk människa som vid sina sinnens fulla bruk har bestämt sig för att dö? Det är en fråga som splittrar läkarkåren. Läkaren Staffan Bergström bistod för en tid sedan en ALS-sjuk man med en dödlig dos sömnmedel. Nu utreds Bergström för brott och riskerar få sin läkarlegitimation indragen. 

Dagens Nyheter publicerade därefter en debattartikel som uppmanar regeringen att utreda förutsättningarna för laglig dödshjälp. Debattartikeln är undertecknad av 88 personer, inklusive Staffan Bergström och flera andra läkare och professorer, bland dem Jörg Carlsson. Också riksdagsledamöter som Barbro Westerholm (L) och Jens Holm (V) står bakom artikeln.

– Jag anser att inte bara rika som kan åka utomlands och läkare som vet hur man avslutar, ska ha rätten att bestämma när det är nog, säger Jörg Carlsson.

En god död är en blandning av fakta och fiktion. Vad som är sant och vad som är påhittat avslöjar Jörg Carlsson inte. Att försöka pressa honom på den punkten är lönlöst. Där är han orubblig.

– Jag hrukar inte svara på det. Om du frågar min fru ifall hon har besökt mig i fängelset i Tyskland så kommer hon att svara att hon inte minns det, säger han kryptiskt.

Boken handlar om Günther, fadern, som är svårt sjuk. Han lider av spridd bukcancer och beslutar sig för att sluta äta och dricka. Med morfininjektioner hemma hos sonen Jörg stillas Günthers smärtor och gränsen mellan smärtlindring och dödshjälp suddas ut. 

Men läkaren som utfärdar dödsbeviset fattar misstankar om dödshjälp och Jörg blir anklagad för att ha dödat sin far på dennes begäran. 

Han häktas och förs till fängelset. Trots att han senare blir frikänd får han inte tillbaka sin tyska läkarlegitimation. Då utnyttjar han en olaglig möjlighet att få svensk läkarlegitimation och bygger upp ett nytt liv och en ny läkarkarriär i Sverige.

Trots bokens djupa allvar glimtar det ett par gånger till av humor. Som när fadern ber om sin halsduk eftersom han inte vill bli förkyld så här strax före sin död.

– Pappa var sådan, han kunde skämta om precis allt.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 3 september 2020