Jonna Dupont ger gamla möbler en ny chans

  • attachment-3 13.29.37

Gården i Gräsgärde står alltid i centrum när Jonna Dupont planerar för framtiden. Det gäller vare sig framtiden kommer att handlar om inredning eller att vara terapeut. Eller allra helst bådadera. En sak är säker: det händer alltid saker kring Jonna Dupont.
TVÄRSKOG. På skylten ute vid vägen står det ”Dupontgården Interiör”. Ett företag som ger gamla möbler en ny chans.
– Det var lätt att starta. Här finns hur mycket plats som helst, det var bara att köpa möbler och färg och sätta igång. Både hemsidan och bokföringen sköter jag själv.
Grunden för företaget är Jonnas kärlek till gamla möbler.
– Jag tycker att gamla möbler har en själ. Inför gamla saker som har använts börjar man fundera över var de har stått och vad de varit med om. Jag gillar det.
Gamla möbler är vanligen gjorda i trä. Därför går de att reparera på ett helt annat sätt än vad som är möjligt med moderna möbler som är uppbyggda av laminat och spånskivor, hävdar Jonna.

Sina kunskaper har Jonna Dupont i huvudsak fått genom att pröva sig fram.
– Jag har alltid varit intresserad av inredning och gärna jobbat praktiskt med att måla och tapetsera och sådant. Sedan har jag målat en del möbler och nu har det eskalerat.
Samtidigt passar det företag hon nu driver in i hennes livsmönster just nu. Eftersom hon inte har bundit sig vid att driva en butik utan kunder får bestämma träff med henne på gården, är hon mindre uppbunden av det jobbet.
– Pågår det mycket annat i mitt liv, behöver jag inte hålla på med möblerna ett tag.

Samtidigt är det inte lätt för Jonna att motstå att arbeta med möbler som inspirerar henne.
– Jag har en jättestor idébank i huvudet och det finns hur mycket som helst på nätet som inspirerar. Så det är trist när tiden inte räcker till. Det är tur att vi har gott om utrymme, halva ladan är full av gamla möbler. Det är svårt att säga nej om någon säger: ”Du, jag ska slänga det där gamla skåpet, vill du ha det?”. Det är klart jag vill!
Att ta tag i saker och göra det själv är något som Jonna lärt sig av sin mamma.
– Hon var ensam med mig och mina småsyskon och hon är en jättebra förebild. Hon är stark och fixar allting själv, renoverar hus och håller på. Ingenting håller henne tillbaka. Hon testar sig fram och lär sig och mycket av det har jag fått med mig. Jag har aldrig fått lära mig att män gör vissa saker och kvinnor vissa saker.
Jonna Dupont hade också en bakgrund som gjorde att hon hade gedigna kunskaper om företagande.
– Jag var butikschef på klädbutiken Cassels. Men det var svårt att kombinera att vara chef och de arbetstider som gällde där med livet i övrigt, så efter mammaledigheten tog jag ett kontorsjobb på halvtid i Nybro. Men då blev det ju tid över. Det var då jag beslöt att starta företaget.
En annan faktor i sammanhanget är att hennes make, Kristoffer är sjökapten.
– Så han är borta halva året. Jag kan ju inte bara sitta och vänta, jag vill göra saker.

Jonna växte upp på Öland. Hon och Kristoffer träffades när han pluggade i Kalmar. Efter ett tag började de att leta efter ett hus.
– Vi sökte efter ett hus vid havet och tittade efter det. Men så blev det här till salu och när jag kom hit och tittade kände jag genast att ”här är jag hemma”. Det ar en fullträff, en jätteskön känsla att känna att nu är jag hemma. Dessbättre kände Kristoffer detsamma när han fick se det några dagar senare.
Familjen älskar gården, men det har funnits möjlighet att ifrågasätta visheten i beslutet.
– Jag minns när vi flyttade hit, det var i oktober 2010. Jag var ensam, hade lunginflammation och det fanns knappt några lampor. Dessutom var det innan vi hunnit dra in bergvärme, så jag var tvungen att elda vedpannan och den fanns ute i ladan. Det var ingen rosenskimrande första tid.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 22 juni 2017