Johan kämpar för rättvisa

  • johaxnwebb

De flesta som någon gång har besökt bolaget i Nybro en fredag, har säkert också lagt märke till en glad kille utanför, oftast med en tidning i sin hand. Det är Johan Karlsson, som genom att sälja tidningen Proletären, vill skapa ett bättre samhälle.

 Emmaboda och Lessebo kommun. Ett jobb som han älskar och längtar till varje dag.

– Jag har jobbat på ICA och på lager tidigare, men så roligt det är att få jobba med människor. Det är så jättehärligt att känna att man gör riktig nytta, säger Johan, som när han inte jobbar helst ägnar sig åt datorspel eller politik.

– Mina föräldrar var arbetare men och opolitiska, men själv har jag alltid varit nyfiken och skämts över att jag inte vetat något. Men så 2011 läste jag Proletären, tyckte den var bra, tog en prenumeration och var liksom fast.

Ordförande

Förra ordföranden för Kommunistiska partiet i Nybro Kalmar, tog kontakt med Johan och frågade om han ville vara med på en studiecirkel och 2012 blev han medlem i partiet. Därefter gick allt med raketfart och idag är Johan själv ordförande för avdelningen i Nybro/Kalmar.

– Jag har fått lära mig mycket på kort tid, konstaterar Johan och förklarar att det är mycket som skiljer Kommunistiska partiet från exempelvis Vänsterpartiet.

– Vi vill att folk ska engagera sig själva, på arbetsplatser och i bostadsområden. De stora förändringarna sker inte i parlamenten utan i arbetsområdena. Vi tycker att V vill vara med och förvalta det kapitalistiska samhället, medan vi vill avskaffa det kapitalistiska samhället och istället införa ett socialistiskt, efter var och ens förmåga och var och ens behov.

Valet är inte viktigt

Kepsen med det kommunistiska emblemet sitter väl förankrad på Johans huvud, på sängen ligger en röd kudde med en bild av revolutionären Che Guevara och på väggen hänger en bonad med orden: Proletärer i alla länder Förena er. Den politiska övertygelsen är stor och Johan brinner verkligen för den politik han så hårt tror på. En politik som partiet hållit principfast på sedan det bildades 1970. För kommunisterna är valet inte så viktig, för de arbetar året runt, oavsett om det är val eller inte.

– Vi är ute varje vecka bland folket. Det är det som är meningen för oss, säger han, ler stort och hjärtligt och häller upp nybryggt kaffe som han bjuder till wienerbröd och biskvier.

Varje lönelördag står han och partikamraterna på torget med ett bokbord i Nybro och på fredagarna utanför systemet. Väl valda platser där det alltid finns mycket folk.

När Johan får frågan om vad han helst skulle ändra på om han själv skulle få bestämma, svarar han snabbt: sextimmars arbetsdag med bibehållen lön. Detta för att minska arbetslösheten och fördela jobben på ett rättvist sätt. Och folk skulle få mer tid för sina familjer.

– Det har bevisligen gått att införa både tio och åtta timmars arbetsdag, så varför inte sex? undrar han.

Älskar jakt och tv-spel

Men så ibland kopplar Johan helt av från jobb och politik och ägnar sig åt jakt, som han också tycker väldigt mycket om.  Att vara i skogen och jaga vildsvin, eller åka hem till morfar i Vassmolösa, där Johan kommer ifrån, är verklig avkoppling. Mormor och morfar är hans bästa kompisar och till dem åker han gärna.

– Jag har jagat sedan jag var 16 år och tycker det är själarening. Men så gillar jag TV-spel också och är en riktig samlare.

Född i en riktig arbetarfamilj med föräldrar som träffades på Volvo och som bägge blev av med sina jobb när fabriken lades ner, har gjort att Johan tänker på samhällets orättvisor.

I Nybro vill han se ett levande torg och han uppskattar isbanan som anlades där på initiativ från den grupp han jobbar med, som också var emot parkering på torget.

I februari förra året åkte Johan runt på Kuba och till sommaren åker han till Nordkorea. Mycket kommer han att få se. Mycket kommer han att ta med sig hem.

Ann-Heléne Thörning