Jimmy Loord kör den mjuka stilen

  • Jimmy Loord

Efter valet kan Kristdemokraterna ha fått en ny riksdagsman från Nybro. Jimmy Loord är populär i sin hemstad och det kan han bli på riksplanet också.
De flesta i Nybro vet vem han är, denne sympatiske trebarnspappa som förut var Pingstkyrkans pastor, men som numera mest ägnar sig åt politik.
– När jag valde att engagera mig politiskt för några år sedan så var det engagemang för familjen, civilsamhället och den kristna etikens betydelse för ett gott samhälle som drev mig. Idag arbetar jag på heltid med politiska frågor, då främst i landstinget, men jag är även gruppledare i vår fullmäktigegrupp hemma i Nybro kommun, säger han och häller upp lite kaffe och bjuder.
Hans ledord i livet är att hårda frågor kräver mjuka värderingar och han är övertygad om att Sverige behöver ett starkt värdeorienterat parti med värdeorienterade politiker, varav han är en.
Men vem är han egentligen? Vem döljer sig bakom det välpolerade skalet? Jo, en genomgod och lika genommusikalisk kille som faktiskt också kan sjunga med stängd mun!
Fast livet har inte alltid farit helt snällt fram med Jimmy, som faktiskt föddes med bara en hand. Något som kunde ha blivit ett ganska stort handikapp, men som inte blev det.
– Min musikalitet har jag fått hemifrån, med en pappa som ständigt tog fram gitarren och spelade och sjöng. Så när jag kom ut och han fick se att jag bara hade en hand, var det första han sa: Nej, han kommer aldrig att kunna spela gitarr! Men det kan jag ju, säger Jimmy, som dessutom är en riktigt bra pianist.
– Jag tror att jag som barn upplevde det jobbigt när fyra-fem personer stod och tittade. Stoppade jag handen i fickan fick jag vara i fred. Samtidigt förde jag en ständig brottningskamp med mig själv. Antingen skulle jag dölja det, eller skulle mitt handikapp inte få påverka mitt liv.
Jimmy valde det senare och sedan dess har han försökt att inte se några hinder i livet. Han har aldrig blivit retad och aldrig känt sig begränsad.
Det inte alla vet är att Jimmy som ung grabb bodde några år i Sydamerika. Föräldrarna jobbade med ett hantverksprojekt i Argentina och när de kom tillbaka till Sverige hade Jimmy precis fyllt tonåring och tyckte det var jättetråkigt hemma i Sverige mot livet i indianbyn.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 21 augusti 2014