Jesper vill krossa myterna om vargem

  • Jesper Jönsson vill krossa myter om vargen. På söndag kommer han till Bäckebo.
    vargwebb

BÄCKEBO

En uppmärksammad vargskeptiker kommer till Bäckeby Bygdgård den 1 september. Jesper Jönsson driver hemsidan  vargfakta.se och är kritisk till den nuvarande vargpolitiken.

Med en bakgrund i reklam och marknadsföring startade Jesper Jönsson tillsammans med några vänner hemsidan  vargfakta.se år 2011.

– Det som fick mig att börja undra var reaktionen när en kvinna i Bergshamra norr om Stockholm var ute och gick med sin barnvagn och sin hund och två vargar kom och tog hunden. Den här kvinnan blev nästan hånad i kommentarsfälten och media. Hon skuldbelades på ett omänskligt sätt. Det var ett uppvaknade för mig.

Jesper Jönsson anser att den information som gavs tog vargens perspektiv. Han ville se frågan ur mänskligt perspektiv.

– När man talade om vargen var det som en biologilektion. Det är väl gott och väl, men man måste väl kunna se på vargen även från det perspektiv folk har som ska leva nära vargen.

Det är också hans svar på frågan hur många vargar som är rimligt att ha i landet.

– Det måste man fråga de som ska leva med vargen. Just nu har vi omkring 500 vargar i Sverige, även om Naturvårdverket påstår att det är 400. För att uppfylla EU:s art- och habitatsdirektiv skulle vi behöva 120 vargar.

Han tycker regeringen vargkommittés betänkande som kom häromdagen är ett steg i rätt riktning, även om han hävdar att den delvis utgår från felaktiga fakta och utgångspunkter.

Jesper Jönsson anser att han med vargfakta har kunnat krossa ett antal myter om vargen, till exempel att vargen är skygg.

– Vargen är ett hunddjur. Vargar är naturligt nyfikna. Det finns inget i vargarnas beteende som stöder påståendet att vargen är skygg. Tvärtom söker de sig gärna till människor och deras boningar.

Påståendet att i de flesta länder samexisterar varg och människa väl och att det är bara i Sverige debatten blivit hård, är också en myt enligt vargfakta.

– Jag kan säga att i alla länder där det finns varg, finns den här konflikten. Det enda land jag inte kan säga så om är Rumänien, men där har jag haft svårt att få fram några fakta alls. Men en uppgift jag fick fram sa att 76 procent av vargarnas föda i ett område i Rumänien bestod av får. Jag har svårt att tro att folk som bor där är nöjda med det.

Jesper Jönsson menar att vargstammen måste regleras noga, annars kommer folk att ta lagen i egna händer.

För ett par år sedan fanns det tio vargar vid Skultuna i Västmanland. Katterna försvann, hundar och andra tamdjur angreps. Nu är det knappt en varg där. Hur gick det till?

Den som bjudit in Jesper Jönsson till Bäckebo är Michael Ericson.

– Jag är tveksam till vargetablering i kultur-och jordbruksbygder, men eftersom vi har ett regeringsbeslut på att vi ska hysa varg i Sverige, så det är ju bara att anpassa sig. Inom kommunen har vi ju hittills varit förskonade från vargangrepp, men det är bara en tidsfråga innan gråben dyker upp här också. Och jag tycker det är viktigt att vi är förberedda.  Jesper kommer att berätta om hur vardagen i vargens närvaro påverkas, sett ur ett mänskligt perspektiv.

Jesper Jönsson blir den ende föreläsaren vid mötet.

– Tyvärr, jag har försökt få hit någon från länsstyrelsen, men de har avböjt att medverka. Tråkigt, för jag tror det kan bli en del frågor som de hade kunnat svara på. Jag tror de misstänker att det kommer att bli någon form av varghatarmöte. Men det är absolut inte meningen.

Joakim Carlsson