Janne samlar fågelfjädrar – och målar av dem

  • janneIMG_7110 (kopia)

Janne Åkerman kallar sig fjädernörd. Han samlar på fjädrar och målar av dem också. Ibland räcker det med en enda fjäder för att han ska kunna artbestämma. – Jag har samlat fjädrar i hela mitt liv, det är fortfarande spännande, säger han.

Det började i Nässjö när fjädersamlaren och fågelskådaren Janne Åkerman var barn.

– Pappa hittade en dag en påkörd ormvråk, den låg vid järnvägen. Det är ett av mina första minnen av fåglar. Fjädrarna var vackra, pappa plockade bort ving- och stjärtpennorna och gav dem till mig och min bror. Det var fascinerande. När jag var ung samlade jag fjädrar utan någon systematik. Jag samlade för att jag tyckte fjädrarna var snygga och för att det var roligt gå och leta. Jag förvarade dem i kuvert i kartonger som låg i garaget, men fick sedan kasta mycket av materialet på grund av insektsangrepp.

Med åren lärde Janne Åkerman sig att limma fjädrarna på pappersark och därefter plasta in dem. I slutet av 70-talet lämnade han Nässjö för Kalmar. Senare gick flyttlasset över bron.

– Jag har bott på Öland sedan 1990 och kommer aldrig att flytta härifrån. Jag känner mig hemma här. Det var till stor del det stora fågelutbudet som lockade mig hit.

Janne Åkerman beskriver talldungarna på Öland som potentiella guldgruvor för en fjädersamlare.

– Rovfåglarna flyger dit med sitt byte. Där tar de skydd och äter sin fångst. Efterhand lärde jag mig att identifiera fjädrarna, jag har blivit ganska duktig på det. Jag har snöat in på det kan man säga. I och med det växte viljan att samla och arkivera fjädrarna. Min son Olle har hjälpt mig att skapa en hemsida, fjaderguiden.se

Idén till hemsidan väcktes när delar av fjädersamlingen fick kasseras av utrymmesskäl, det behövdes också göras plats för nya fjädrar.

– Dokumenterar man samlingen efterhand kan även andra intresserade ta del av bilderna. Sedan kan angripna och i övrigt gamla fjädrar kasseras.  Fjäderguiden är tänkt som en hjälp för att identifiera funna fjädrar.

Fjädersamlingen förvarar han i ateljén hemma i Stora Frö.  På väggarna hänger hans oljemålningar.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 14 mars 2019