”Jag ville mer med mitt liv”

  • _MG_4182

Resor världen över ledde efter flera år Emma Milesson tillbaka till hennes hemort, Torsås. Här kom hon att slå sig ner, med sin australienska make och dotter, och satsa på sitt frisöryrke. Det på ett lite annorlunda vis.

Torsås. Emma Milesson växte upp i Torsås. Släkten var och är fortfarande stor, och som liten tillbringade hon mycket tid med kusiner, farföräldrar och farbröder. Efter föräldrarnas separation flyttade mamman ill Stockholm och
efter niondeklass kom Emma efter.
– Jag hade bra betyg i skolan men ville vara säker på att komma in på en frisörskola. I Kalmar fanns bara en, så jag sökte till Stockholm där det urvalet var större.
Sedan hon var liten hade hon nämligen drömt om att bli frisör.

– Det är det enda jag velat jobba med, skrattar Emma.
Lyckan var stor när hon kom in på sitt förstahandsval, en skola i Täby som inte bara omfattade mycket praktiskt utan även ett stort ergonomitänk. Tre år senare var hon färdigutbildad frisör. Kommande år hyrde hon först en stol på en salong, därefter tog hon en anställning. I början på år 2016 hade hon tjänat ihop pengar och var redo för ett nytt äventyr.
– Jag sade upp mig för att backpacka på obestämd tid.
Planen var att vara borta länge.
– Jag har i hela mitt liv sagt att jag inte bara vill bo i Sverige i resten av mitt liv. Jag gillar inte vädret, skrattar Emma och syftar på årstiden vi nu lägger bakom oss.
Efter bara en månad på resande fot mötte hon sin blivande man, Greg.
– Vi träffades i Thailand, men han kom från Australien.

Duon klickade snabbt och blev ett par.
– Vi reste ihop i sex månader, sedan började pengarna ta slut. Vi bestämde oss för att åka till Gregs hem i Perth.
Emma sökte och fick ett working holiday-visum. Efter sju månader i Australien väntade några månader i Sverige.
– Greg är elektriker i grunden och har jobbat med vindkraftverk men även på olje- och gasplattformar. Han jobbade en del i Norge och Sverige, jag fick jobb på min gamla frisörsalong i Stockholm.
En tid senare bestämde sig paret att återigen resa runt. Nu väntade Syd- och Centralamerika plus USA. Emma ler, för inte heller den här gången blev det som planerat.

– Jag tröttnade på att resa, att leva i en resväska, inte ha någon fast punkt och inga kompisar. Även om vi träffade en massa roliga människor var allt flyktigt.
Paret landade i Australien, den här gången mer permanent. 2,5 år senare föddes lilla Saga. En händelse som inte bara förändrade hela livet, utan även tankarna.
– När vi fick barn insåg vi hur mycket bättre allt är i Sverige. I Australien kostar det runt 600 kronor per dag på förskolan. I skolan måste eleverna ha med egna lunchlådor och man får betala för allt material som skolböcker, pennor och block samt skoluniformer.
På grund av de skyhöga förskoleavgifterna väljer många mammor att bli hemmafruar.
– Det var inte vad jag ville, jag ville mer med mitt liv, säger Emma bestämt.

Maken Greg var faktiskt den som drev på en flytt till Sverige. Sedan augusti 2020 bor de numera i Torsås.
– Flytten var mycket för Sagas skull. Jag hade en stor släkt nära mig under min barndom, och jag hade det väldigt bra, säger Emma, pekar på grannhuset och tillägger.
– Där bor min farmor och farfar.
Som ung brydde hon sig mycket om vad andra tyckte, tänkte och sade.
– Det var inte alltid lätt att bo på en liten ort. Idag känner jag tvärtom, det är kul att bo på en liten ort där alla känner alla.

Lina Watanen

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 4 mars 2020