”Jag kunde aldrig tro att det skulle vara så kul”

  • _MG_4467

Det luktar målarfärg i rummet som håller på att renoveras, det som planeras bli konferensrum. Renoveringar och förändringar är något som präglat Åsa ”Felix” Everbrand det senaste året.

Mörbylånga. I det stora rummet intill baren på hotell Magasinet 1 är en målare i full färd med att stryka vit färg på de tidigare mörkmålade takbjälkarna.
– Här är vårt blivande konferensrum. Vi tänker oss att det ska vara klart efter nyår, så vi kan erbjuda mindre konferenser, förklarar Felix.
Platsen där vi befinner oss är som ovan nämnt Magasin 1 i Mörbylånga, före detta Kajutan. Numera bedrivs här och hotell och säsongsrestaurang av Felix och maken Jonas Everbrand. Det är faktiskt ganska på dagen ett år sedan paret tog över huset.
– Vi såg att huset var till salu, och när någon har frågat mig varför vi blev hotellägare, ja då är svaret helt enkelt att huset kom ut till försäljning, skrattar Felix och säger att det faktiskt inte var svårare än så.
Hon tillägger dock snabbt att de inte var främmande för att bli egenföretagare.
– Det har länge funnits tankar om att förr eller senare köra något eget. Både Jonas och jag är någonstans entreprenörer.
Exakt vad det skulle handla om för sorts företagande eller bransch har de däremot aldrig uttalat.
– Nu blev det hotell och restaurang eftersom tillfället gavs. Men det kunde lika gärna ha blivit något annat. Jag är alldeles för nyfiken för att låta bli att inte våga testa, så när vi råkade komma på det här bananskalet var det bara att halka med.

Vi lämnar det blivande konferensrummet och slår oss ner i frukostmatsalen tillika restaurangen. Det är här en av de större förändringarna har skett. Tillbyggnad, renovering, ommålning och nya, stora fönsterpartiet som gör att gästerna ser ut till Kalmarsund är en del som hänt här.
– Innan vi köpte huset hade jag bara varit här inne snabbt en gång och fikat, när det under en kort tid var flyktingförläggning.
Felix säger att hon är sådan som tänker positivt.
– Vi visste att det inte var så nedslitet, det fanns en stomme att ta tag i. Så när vi tittade på huset tänkte vi att ”det här blir bra, annars får vi göra om det”.
Dessutom betonar hon vikten av att sätta sin egen prägel på såväl verksamhet som utseendet.
Något som avgjorde köpet för parets del var att de då bodde i Mörbylånga. Faktiskt bara något kvarter bort.
– För tre år sedan flyttade vi efter 23 år i Norra Kvinneby till Mörbylånga. Hade vi inte bott här på orten hade vi nog inte ens tittat på hotellet, det hade blivit för krångligt om vi inte bott nära.

Både Felix och maken har nämligen andra arbeten. Jonas som vd för Mörbylånga Bostads Ab, Felix som samordnare på länsstyrelsen. I grund och botten är hon agronom, och många känner nog igen henne från hennes många år på LRF Sydost.
– Jag äskar Sveriges bönder, de är modernäringen i alla hänseenden, säger hon ivrigt och tillägger.
– Jag har alltid fått energi av att träffa landets lantbrukare. Och nu får jag vara en del av den kedjan, om än på ett lite annat sätt, och i slutänden.
Hon syftar på restaurangverksamheten på Magasin 1.
– Vi har fokus på lokala råvaror. Och köttet ska vara svenskt, självkart. Jag anser att en av våra viktigaste svenska folkhälsofrågor handlar om att äta svenskt kött, för det finns ett jättehot med antibiotikaresistens som följer med utländskt kött.
Det lokala är a och o.
– Låt råvarna få jobba. Har man bra proteinkällor, goda kolhydrater, bra sallad och en god sås är det allt för ett lyckat recept.

Lina Watanen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 28 november 2019