”Jag har prövat mig fram på egen hand”

  • Bodil Nyström 4 (kopia)

Snart har Bodil Nyström en ny utställningen på Galleri Garvaregården i Långasjö. Månaden efter fyller hon 80 år.
Konsten är det som håller mig igång, säger hon.

Konstnären Bodil Nyström bor i Nybro, men har genom åren haft utställningar på många platser runt om i landet, både
separat och tillsammans med andra. Bara i år kommer det att bli fem utställningar. Konsten har funnits med henne hela livet.

– Min pappa, Ivar Gidstam, var konstnär så jag trodde att alla pappor tog med staffli ut och målade varje helg. Till vardags jobbade pappa på Ljungdahls och han brukade ta stora spillbitar och häfta ihop till ritblock för mig och min bror Björn.

Björn Gidstam är också konstnär, välkänd för sina naturbilder.

– Han gick konstfack men jag är autodidakt, alltså självlärd. Jag har bara gått några kurser.
Annars har jag prövat mig fram på egen hand och lärt av andra konstnärer.

Länge gjorde Bodil Nyström sin tavlor i batik. Men det är en teknik som är mycket tidsödande och fysiskt tung. Den går ut på att man doppar tyg i färgbad efter att ha täckt över det man inte vill ha färgat med vax. Därefter tar man en ny färg och täcker de
områden som inte ska ha den färgen med vax och så vidare till bilden är färdig.

– Det kunde ta 20 färgbad och veckor att få klart ett verk och ibland misslyckades det. Kitteln jag behövde använda var på 20 liter så det var tungt och till sist så klarade jag inte att göra det längre.

På väggarna hemma hos Bodil Nyström hänger fortfarande många landskapstavlor gjorda med batiktekniken.

Numera arbetar Bodil Nyström främst med grafik, men det var inte kärlek vid första ögonkastet.

– Jag provade på det och kom fram till att det inte var något för mig. Men
sedan var det en kvinnlig konstnär i Örebro som trodde ändå att det skulle passa mig och bjöd dit mig en vecka. Efter det klättrade jag på väggarna över att jag inte hade en egen tryckpress att jobba med. Nu har jag två.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln iKLT/NT 18 juli 2019