”Jag drömmer om att ha plats för alla böckerna”

  • IMG_2179 kopia

Det första Anders Johansson gör på morgonen är att läsa. Det är också det sista han gör innan han somnar på kvällen. På dagarna skriver han och är ute i naturen och fotograferar. Mellan 110 och 115 böcker har det blivit hittills.

– Det är några stycken. Jag har arbetslust och tycker det är roligt. Och jag tycker att det fungerar bra. Om man jobbar så många timmar om dygnet som jag gör blir det mycket. Folk kanske tror att man slarvar när man ger ut tre fyra böcker om året, men jag är mer noggrann än någonsin. Man lär sig mer ju längre man håller på, det är som i alla yrken.

Många författare är aktiva långt upp i åren. Herman Wouk var 97 år när han gav ut sin senaste roman, lagom till 100-årsdagen släppte han en självbiografisk bok. Anders Johansson fyller 70 nu i dagarna.

– Så gammal som 100 tror jag inte att jag blir. Men som författare behöver man inte ha muskler, till skillnad från en stackars snickare. De jobbar så hårt, men sedan när de blir pensionärer är de utslitna.

På födelsedagen drar han sig undan. Det ska inte uteslutas att han firar med sin favoriträtt, stekt korv och potatis.

– Jag behöver inget finlir när det gäller mat, korv och potatis är svårslaget.

Anders Johanssons skrivarstuga ligger bakom huset på Ängö. Bokhyllorna sträcker sig från golv till tak.

– När jag var ung drömde jag om att ha många böcker, nu drömmer jag om att ha plats för dem.

I skrivarstugan har han också gitarren och munspelet, han spelar minst en timme varje dag. På notstället finns ett häfte med sånger av The Eagles, ett band som också står högt i kurs hos Anders Johansson.

– Lyin’ eyes är en sång som har något alldeles speciellt. Jag tycker att den är bra. Men deras texter är inte fantastiska alla gånger.

Anders Johansson har två favoritlåtar. Det är Gordon Lightfoots Early morning rain och The Beatles Across the universe. En gång träffade han Gordon Lightfoot, minnet av det mötet återkommer han gärna till.

 

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 3 augusti 2017