”Jag är kulturtanten”

  • ingegerd_MG_6554 (kopia)

Det är inte många blivande 30-åringar som önskar sig en vävstol i 30-årpresent. Men Ingegerd Petersson gjorde det, och hon fick också en. Önskningen säger något om hennes stora kultur- och hantverksintresse, som följt henna genom hela livet.

Än idag, 33 år senare, är det en stolt Ingegerd Petersson som visar upp vävstolen hon fick i 30-årspresent. 

– Det är en Örsjövävstol, från Blomkvist och Karlssons möbelsnickeri. När jag önskade mig en vävstol i 30-årspresent var det precis en sådan här jag ville ha.

Hon ler och säger att hon innan hantverkat på stolar hon ärvt av släktingar. Jämför hon de med Örsjöskapelsen, är det lite som att jämföra en Volvo med en Jaguar. 

– Idag får man vävstolar till skänkes, det är knappt någon som vill ha dem. Men när jag fick min Örsjöstol var det flera års leveranstid. 

Saker och ting förändras. Men något som inte har förändrats för Ingegerds del är hennes tre stora intressen. Kultur, samhällsfrågor och hållbarhet. 

– Samhällsfrågor ar alltid intresserat mig, men att jag skulle bli politiker trodde jag aldrig när jag var liten. 

Ingegerd skrattar till och berättar att hennes pappa var skolpolitiker. 

– Han var på skolan ibland, jag tyckte det var så pinsamt. Det var inte alls roligt. 

Så någon politiker som far sin, det skulle hon då absolut inte bli. Men där trodde hon fel. 

– Jag var medlem och engagerad i olika miljöföreningar och kvinnoföreningar. Efter ett tag insåg jag att om det var någonstans det gick att påverka så var det inom partipolitiken. 

Hon bestämde sig för att gå med i ett parti och valde det hon kände stämde bäst överrens med hennes egna tankar och åsikter, Centerpartiet. 

– Jag blev medlem nära ett val, så allt började med att jag klistrade vallaffischer. 

35 år har gått sedan dess, och än idag lever politikerintresset och hennes engagemang inom Centerpartiet kvar. Under årens lopp har hon bland annat varit politisk sekreterare för partiet i Kalmar kommun. Hon har även varit engagerad inom Centerkvinnorna och arbetade sju år för riksorganisationen.

– Idag sitter jag med i Region Kalmars fullmäktige, är ersättare inom regionala utvecklingsnämnden, är med i beredningen för hållbarhet och folkhälsa samt i styrelsen för Kalmar läns museum.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 1 oktober 2020