Isterband och ostar när kompisarna julstökar

  • DSCN9905 kopia

Julen står för dörren och vad kan väl då vara roligare än att kompisgänget träffas för att ge sig hän åt gammeldags julstök. Som att till exempel göra isterband, ost och ostkaka.

På Postmakargatan i Nybro råder det febril aktivitet när tidningen kommer och hälsar på. I köket trängs tre kompispar mellan alla grytor, mjölkkrukor och matberedare. Det är Pelle och Ulla Samuelsson, vars kök vi befinner oss i, Håkan och Iréne Astermark samt  Roland Ljung och Marina Johansson.

Vid köksbordet håller Roland på att blanda köttfärssmeten som snart ska stoppas i fjälster och bli till isterband. Det syns att han varit charkuterist, när han med van hand hanterar korvsmeten. Bröderna  Astermarks isterband är vida kända och det hemliga receptet är från slutet av 1940-talet. Gösta, Folke och Svante Astermark var bröder och två av dem hade var sin charkfabrik. En fanns i hörnet Malmgatan/St Sigfridsvägen i  Nybro. Pelle var son till Folke och de andra två var således hans farbröder.

På 1950-talet jobbade Pelle i den ena fabriken och lyckades komma över  receptet som han sedan dess noga bevarat.

– Till den här smeten har det gått åt 20 kilo fläsk och oxkött, korngryn och kryddor. Det kommer att bli ungefär 100 isterband, skvallrar Roland, medan han frenetiskt rör runt så att alla ingredienser blandar sig.

Det doftar gott och han tar en liten bit färs och stoppar i munnen. En stekpanna sätts på spisen och snabbt provsteks färsen i bifform, för att se till att inga kryddor saknas. Därefter är det okej för själva stoppningen.

Under tiden har Ulla, som basar över osteriet, Marina och Iréne värmt mjölk till de första ostarna. När man gör ost får temperaturen inte vara högre än 38-40 grader och Ulla rör allt vad hon kan för att den ska svalna ett par grader och bli perfekt. Löpe tillsäts och för att få en smak med sting i, så hälls också lite whisky till i den stora grytan.

– Aj, aj, aj. Det är för lite whisky i osten, skojar Pelle när han gör en lov bort till osttillverkningen.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 14 december 2017