Inspireras av mytologiska väsen

  • Anne Johansson i Torsås arbetar som keramiker och driver också ett eget företag.
    annewebb

Torsås
Skogen, djurriket och mytologiska väsen. Det är några av de saker som inspirerar Anne Johansson från Torsås när hon skapar konst i form av i form av foto, grafik, keramik och ull.
– När jag var liten brukade jag fånga in grodor och insekter och leka att de var mina husdjur. Men jag hade dem bara en dag innan jag släppte ut dem igen, säger Anne Johansson.
Hennes intresse för djur, natur och insekter lever kvar i hennes konstverk.
– Jag har några bisamhällen och många av mina konstnärliga fotografier innehåller bilder på insekter.
Hon visar upp flera av sina verk som hon plockat fram med den grafiska tekniken fotopolymeretsning. Det finns bilder av natur, djur och människor. Ett av de grafiska trycken föreställer en liten flicka och en ung kvinna i en skogsglänta.
– Det är en fotoetsning av ett fotomontage med två bilder på min mormor, ett gammalt skolfoto och en bild på när hon var nybliven mor, som jag har placerat i skogsgläntan.
– Det finns bara fyra exemplar av bilden och det är jag, min syster och våra två kusiner som har den här bilden, säger Anne och avslöjar att det är så hon helst arbetar.
– Det är lätt att skriva ut egna fotografier idag. Men jag vill skapa konst med personliga bilder som verkligen betyder något för mottagaren.
Anne är uppvuxen i Lindås och arbetar idag som keramiker på Torsås Fajans krukmakeri samtidigt som hon driver sitt egna företag Gröna Älvan. Via sitt företag arbetar hon inom flera konstnärliga grenar då hon skapar konstverk i keramik, foto, fotopolymeretsning, syr tak till marknadsstånd och stickar vantar.
– Jag tar helst beställningsjobb och gör något personligt. Om jag ska sticka ett par vantar med mönster så tittar jag först på vilka kläder och vilken stil mottagaren har.
Anne får många av sina idéer från mytologiska väsen från fornnordisk, kinesisk, isländsk och grekisk mytologi.
– Jag tycker det är spännande med historier om de fornnordiska gudarna och vikingatiden, säger Anne och visar upp en mugg i keramik som ser ut att komma från vikingatiden.
– Det ligger i tiden då många är intresserade av rollspel och gärna klär sig som de gjorde på den tiden.
Från den mytologiska världen kommer också drakarna som ofta förekommer i hennes alster.
– Jag älskar drakar och det har blivit lite av mitt signum. Det finns både goda och onda drakar och enligt en kinesisk tro föds människor som är för goda för att bli människor som drakar medan västerländska drakar ofta är onda och elaka.
Men Annes drakar är snälla.
– Mina drakar är alltid goda.
Förutom sitt företag är hon också aktiv i biodlarföreningen, Bygdens marknad och kollektivet grafik 99 bildverket.
– Jag har hamnat helt rätt i livet. Jag har många idéer och mitt enda problem är att tiden inte alltid räcker till.
Hennes mål inför framtiden är att fortsätta att utveckla Torsås Fajans krukmakeri tillsammans med sin arbetsgivare Gith Palmér samtidigt som hon driver sitt företag.
– Jag älskar mitt jobb som keramiker och jag har flera konstnärliga projekt på gång inför framtiden, säger Anne Johansson.

Lena Finnas