Insamling för att hitta en fridsam häst gav resultat

  • Hebbe med barn kopia

Insamlingen i jakten på en fridsam häst gav resultat. Numera finns Trollja på Kalmarbygdens Fältrittklubb ute på Svensknabben i Kalmar. Men insamlingen fortsätter. Det behövs en till häst med lugnet att möta barn med särskilda behov.

– Det kommer att ta flera år att utbilda Trollja och Hebbe börjar bli gammal. Så vi behöver en häst som kan gå in i verksamheten direkt, säger Maria Nilsson, ordförande i föreningen.

I grunden handlar allt om Hebbe, den snällaste, lugnaste och mest använda hästen i stallet på Svensknabben. Hebbe är dock 20 år och ingen vet hur länge till han klarar att arbeta som ridskolehäst.

– Vi kan behövas en ny häst i morgon. Ännu så länge går det bra, men vi vill ju också kunna ge Hebbe några år då han får gå här ute som pensionär, säger Maria Nilsson.

Hebbe är från början en skolad ridskolehäst, men han är dessutom upplärd speciellt för att fungera med barn och dessutom barn med funktionshinder.

– En del barn med funktionshinder tjoar och tjimmar en del och det har Hebbe lärt sig att inte bry sig om. Samma sak med om de spänner sig på hästryggen. Det skulle göra en vanlig ridskolehäst nervös, men inte Hebbe. Han har ju fått lära sig det, men han är också i grund och botten en mycket cool häst, säger Maria Nilsson.

Hebbe är av hästrasen nordsvensk, en ras som är känd för lugnt och jämnt humör. Hebbe är tack vare det och sina omfattande utbildningar stallets mest använda häst.

– Han kan ju användas till allt. Hebbe går hopplektioner och dressyrlektion, men barn och med vuxna och med funktionshindrade barn. Hebbe har också använts för att tävla med.

Men alla blir äldre och så också Hebbe. Därför började i november förra året en insamling på Facebook för att hitta en häst som kan ta över Hebbes uppgifter. När man nått 50 000 kronor, satsade man pengarna på att köpa Trollja, en mildögd och nyfiken nordsvensk.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 1 februari 2018