Ingrid är en eldsjäl med hjärtat i FGIF

  • ingridDSCN4644 (kopia)

Ingrid Johansson föddes och växte upp i Flygsfors och har, hur underligt det än låter, aldrig bott någon annan stans. En påhittig och omtänksam kvinna som i drygt 50 år har varit ordförande för Flygfors Gadderås IF:s framgångsrika damklubb.

Som dotter till Sandin som hade byns cykelverkstad och den som lagade allt mellan himmel och jord, visste alla tidigt vem Ingrid var. Och precis som alla andra på den tiden, började hon förstås på Flygsfors glasbruk, där hon jobbade på kontoret och bland annat hade hand om exporten. Där blev hon blev kvar tills bruket lades ner 1979 och hon istället erbjöds en plats på Orrefors bruk och ekonomiavdelningen. Men även Orrefors glasbruk lades ner och de fyra sista åren jobbade hon på ekonomiavdelningen på glasbruket i Kosta.

– Vi är några i byn som aldrig hade vett att flytta på oss, säger hon skrattande medan hon häller upp kaffe och ställer fram rykande nybakad sockerkaka, hemma på den inbyggda altanen i huset som hon och hennes man Pelle byggde själva och som familjen har bott i sedan sommaren 1975.

Men engagemanget i damklubben började redan 1969, då två killar som jobbade nere i hyttan och som också spelade i fotbollslaget laget, en rast kom upp på kontoret för att fråga tjejerna om de inte kunde bilda en damsektion. Grabbarna var Lennart Carlsson och Jan-Erik Nordqvist och de ville få in lite pengar till verksamheten i FGIF.

– De var metodiska och min syster Gunnel som jobbade med brukets bokföring blev kassör, VD:ns sekreterare Eva Johansson blev sekreterare, Monica Linderö och Elsa Westerlund blev styrelseledamöter och jag som var över fick bli ordförande. Jag var ju yngst i gänget och förmodligen lättast att övertala. Det har blivit 50 år av ideellt arbete. Hur många timmar går väl inte att räkna. Förr träffades vi en gång i veckan och gjorde en massa saker, berättar Ingrid som förstås samlat på sig en mängd roliga minnen genom de gångna 50 åren.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 30 april 2020