Inget tålamod för teori – Ulf Rickardsson vill få saker gjorda

  • Ulf 3 (kopia)

Ulf Rickardsson är full av energi och idéer. Hans dagar fylls av en febril och omväxlande aktivitet.

– Min hjärna sover aldrig. Den jobbar hela tiden med flera olika idéer samtidigt.

Som journalist tror man ibland att man sett det mesta, men Ulf Rickardsson kommer med något nytt: en presentation av sig själv och sin verksamhet kompletterad med bilder på en datorskärm.

– Jag gjorde den för Almi och den är egentligen längre. Men om vi kör den först, vet du mera innan vi börjar prata.

Det är inte ett sätt att försöka styra intervjun eller ett utslag av blygsel. Istället vill han bara att det ska bli så enkelt och korrekt som möjligt. Ulf Rickardsson har en passion för att saker ska vara användarvänliga. För honom är det därför naturligt att göra historien om honom själv och hans företag så ”användarvänlig” som möjligt.

– När jag gjorde min undervattensrobot med kamera så var de som fanns på marknaden väldigt svåra att styra och det krävde en hel del träning. När jag demonstrerade min brukade jag lämna kontrollerna till kunden och säga åt den att styra själv.  De blev nervösa och sa: ”Men hur ska jag göra?”. ”Jag svarade att ”det räknar du snart ut själv”. Och det gjorde de. Den var konstruerad för att vem som helst skulle kunna styra den. Det är det bra design handlar om.

Undervattensroboten var ett utslag av Ulf Rickardssons tänkesätt. Han kunde inte förstå varför de som fanns på marknaden var så dyra, stora och otympliga. Som dykare såg han användningsmöjligheter för en lättare och smidigare robot med kamera. Dessvärre stördes utvecklandet av roboten av diverse problem. Rickardssons prototyp skulle vara klar till en mässa, men med en månad kvar hade han egentligen inte kommit någonstans.

– Jag fick jobba dygnet runt, men det gick att lösa efter den grundidé som jag hade om roboten. På den korta tiden fick jag lära mig programmering från grunden och en del annat också, men jag hann få roboten klar i tid till mässan. Jag insåg då att de stora firmorna arbetar ineffektivt och att jag kan lösa det mesta även på kort tid.

Ulf Rickardsson läste fyraårig teknisk linje på gymnasiet, men har ingen högre teknisk utbildning utan har lärt sig det han behöver efterhand.

– Jag hade inte tålamod för teori. Jag ville få saker gjorda.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 6 december 2018