”Inget är viktigare än klimatet”

  • _MG_7565

Hon kämpar för miljön, både yrkesmässigt och privat. Tänket kring klimat och hållbarhet finns ständigt hos Amie Ringberg.
– Det finns inget viktigare, menar hon.

Torsås. Det är en varm sensommarkväll när vi slår oss ner i Amie Ringbergs trädgård. Solen kastar strålar på ett av gårdens två växthus.
– Tegelstenarna är från ett gammalt lokalstall i Borgholm. Pardörren på framsidan är från gården. Och den andra dörren och alla fönster är från Vita villan som revs i Emmaboda, berättar Amie och pekar mot växthuset.
Att återbruka är en av många saker hon gör för miljöns skull.
– Jag är en klimatnörd, och det genomsyrar hela mitt liv. Det är roligt, enkelt, känns bra och ger mig energi.
Det finns mycket att göra som gynnar miljön.
– Vi har lagt om vår kost, köpt en elbil, samlar regnvatten, odlar mycket själva, sparar ängar som gynnar insekterna, satt upp solceller och så genomför vi vattenåtgärder genom ett LONA-projekt i skogen här bakom.
Just solceller är något som uppmärksammas på söndag. Då arrangeras solsafari i Kalmar län, där solcellsägare bjuder in allmänheten. Familjen Ringbergs gård på Österbrogatan 42 i Torsås är en av platserna som öppnas upp.
– Vi satte upp solcellerna på stalltaket 2017, i samråd med min pappa.
Gården som familjen bor på ägs nämligen av Amies föräldrar.
– Vi hyr huset, men tanken är att vi ska köpa det framöver. Och då vill vi ha ännu fler solceller.
Idag producerar solcellerna närmare nio KW om året, mer än vad familjen gör av med.
– Vi är uppkopplade på elnätet och säljer det som blir över. Och så köper vi in el när solcellerna inte producerar tillräckligt.

Amies intresse för miljö, klimat och hållbarhet väcktes på mellanstadiet.
– Min fast är ekofrisör, jag var ofta hennes försökskanin.
När hon pluggade naturvetenskap i Växjö stod valet mellan att arbeta inom vården som sjuksköterska, eller med miljöfrågor. Tankarna var splittrade och hon gick till en studievägledare.
– Vi pratade om vad jag ville göra med mitt liv, jag fick tipset att bli geolog.
Så blev det också. Efter flera års studier i Lund var hon färdig geolog.
– Det kändes precis rätt.
Under studietiden gjorde hon praktik på länsstyrelsen i Kalmar och fick bland annat arbeta med den regionala vattenförsörjningsplanen som togs fram efter 2016 års kristorka. Efter avklarade studier väntade en del konsultuppdrag på myndigheten, och 2017 fick hon sin nuvarande tjänst som grundvattenexpert.

Frågan är då om det aldrig blir för mycket att arbeta för miljön, både privat och professionellt.
– Nej, däremot kan jag känslomässig bli trött. Stundvis kan saker man gör kännas hopplöst, och man pendlar mellan hopp och förtvivlan, säger Amie och tillägger.
– Framför allt när jag träffar människor som jag vet är kloka, smarta och har koll, men som inte vill ta i klimatfrågan. Det händer ju, tyvärr.

Lina Watanen

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 9 augusti 2019