Ida Gratte blir Miss Sister och börjar på något nytt

  • gratteDSCN8772 (kopia)

Efter att Nybros egen sångstjärna Ida Gratte i höstas fick sina sociala medier-konton kapade, bestämde hon sig för att börja på något helt nytt. Med nytt namn och debutskiva satsar hon på en internationell karriär. Som Miss Sister ställer hon upp för jämställdhet och med sin musik vill hon förändra världen. 

På fredag den 3 maj är det releaseparty på Söderport med Miss Sister som släpper sin nya skiva ”Little Monster”. En feminist som står upp för sina låtar och sina medsystrar. Ida Gratte är hon numera bara privat, men det är som Miss Sister hennes lyssnare kommer att lära känna henne.

Jag träffar Ida inför en spelning i Pukeberg. Med en svart slokhatt på huvudet och gitarren i högsta hugg kommer hon inrusande på restaurangen för att hinna berätta om sitt nya liv innan hon går upp på scenen.

– Det är mycket nu. På fredag har jag releaseparty för nya låten och 1 maj sjunger jag i Stadsparken för att den 11 maj uppträda i England. Sedan fortsätter sommaren i juli med spelningar i Leksand, på Larmtorget i Kalmar, allsång på Stensö och allsång på Skansen på Öland. 

Ida är bara 22 år, men har ändå varit en etablerad artist i flera år med en repertoar från pop och country till ballader. Via Artisten, ett företag som jobbade med unga förmågor, fick hon redan som sexåring, efter den första musikterminen hos dem en roll i musikalen ”Den allra första julen”. Sedan dess har det bara rullat på. I julas var hon med på den hyllade julshowen i Pukeberg och den senaste tiden har hon jobbat mycket i Tyskland.  I sitt ”vanliga” arbete jobbar hon med musik och jämställdhet som verksamhetsutvecklare på studieförbundet NBV. 

Nu vill hon visa en poppigare sida av sig själv och som Miss Sister tror hon att det kommer att bli mycket lättare att slå sig fram.

– Vilka utomlands kan presentera Ida Gratte så det låter vettigt? säger hon och skrattar. 

Sin passion för jämställdhet har hon haft med sig hela tiden, men efter Me To känner hon att det har blivit än viktigare att tjejer verkligen backar upp varandra och att man som syster alltid kan finnas där. Och viktigast av allt, att män också ser det stora problemet som så länge legat i tystnadskulturen. 

Redan innan Me Too hade hon skrivit låten ”Fucked up world”. En låt hon skrev efter att ha tröttnat på att vara rädd när hon gick hem efter krogen. Hon skrev den för att uppmärksamma att många tjejer utsätts för sexuella övergrepp. En låt som visats en halv miljon gånger på Facebook!

– Jag tänker tillbaka när jag själv gick i högstadiet och det enda ställe jag till hundra procent kunde vara mig själv, var på scenen. Både jag och mina kompisar såg det här snuskiga beteendet att vi tjejer måste utstå tafsningar och allmänt ojust beteende. Killar som bara pratade sex och vi tjejer som nästan blev tvärt om. Men vi vet ju att det kan bli förändringar om vi gör något ihop och jag vill vara en förebild, säger hon.

 

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 2 maj 2019