I växthuset rustar man för en blomstrande vår

  • _MG_1277 kopia

På länets äldsta kvarvarande handelsträdgård, Borgholms handelsträdgård, är årets säsong nu igång. Innanför växthusets glasväggar arbetas det febrilt. Man låter sig inte luras av snön som ligger kvar på sina håll, utan satsar för fullt på en blomstrande vår och sommar. 

För någon vecka sedan öppnade Borgholms handelsträdgård för säsongen. Vad gäller tillströmningen av kunder brukar det inledningsvis variera stort från år till år.

– Just i år hade vi en ganska lugnt öppning, med tanke på all snö. Annars de tre, fyra sista åren när det inte varit så mycket snö, utan mer vårlikt, har vi haft mycket kunder direkt från öppningen, säger Emma Engstad.

Vår tidning träffar henne i ett av växthusen, en gråmulen eftermiddag. Då och då skjuter en och annan solstråle igenom molnen. Med ens märks det hur strålarna värmer inne i växthuset.

– När snön börjar smälta går det snabbt och då kommer det sättas fart i trädgårdar, ler Emma och talar av erfarenhet.

Den i år sena snön har för hennes del ställt till det en del vad gäller företagets tjänster.

– I februari brukar vi göra mycket trädbeskärningar men det har inte gått i år. Träden hade klarat av det, men det blir alldels för otympligt och svårjobbat att stapla runt med en stege i snön.

Vid månadsskiftet mars-april brukar majoriteten av alla trädbeskärningar vara avklarade så personalen kan lägga allt fokus i växthusen. I år blir det istället en del dubbeljobb.

– I mars måste vi komma igång med planteringarna. Ätbara saker som sallat, basilika, salvia, timjan, chili och kronärtskocka samt sommarblommor är hög tid att så nu. Ja all frilandssådd.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 22 mars 2018