I Stigs motormuseum finns veteraner av alla slag

  • DSCN4989

Tänk vad många mer eller mindre okända museer det finns i vårt avlånga land. Museer som blivit till för att människor i alla tider har haft ett nedärvt behov av att samla på saker. En som i hela sitt liv har samlat är motorintresserade Stig Svensson i Läckeby, som under sitt 82-åriga liv lyckats skapa ett eget privat museum.

Läckeby. I museet på 1 600 kvadratmeter finns tusentals små och stora prylar, alltifrån äggkoppar och skor, till riktigt rejäla saker som eleganta veteranbilar, traktorer och skördetröskor. Allt är uppdelat i olika avdelningar och vi träffas i den del som kallas för klubbstugan som Stig också gjort till ett minnenas skrädderi, skomakeri och radio och tv hörna.
Vi sätter oss tillrätta vid bordet och Stig börjar berätta från sitt händelserika liv som entreprenör och samlare.
– Det här gjorde jag för att försöka beskriva hur livet i Läckeby var förr i tiden, säger han och pekar på de tre speciella avdelningar som visar Ohlssons Skrädderi, Jonssons skomakeri och Radio- och tv-hörnan.
Alla tre exempel på rörelse som fanns när han själv växte upp.
– Vi bodde på Televägen och där var jag granne med både skomakaren, som också var fjärsman och kommunalgubbe och med skräddaren, berättar Stig.
Skomakaren stängde sin verksamhet på 50-talet och skräddaren på 60-talet, varpå sonen Egon tog över och det blev Radio och tv-hörnan istället.
Stigs intresse för samlande började redan i ungdomen med en plåtburk gamla mynt som han fick av sin morfar och som väckte hans intresse för det som är gammalt och som sedan följt honom
genom livet.

Egentligen var ungdomsdrömmen att bli lokförare och när hans föräldrar tyckte det var dags att lära sig veta hut, som man sa på den tiden, tog sig den då 17-årige Stig till Stockholm för att utbilda sig och stannade där i fem-sex år.
–Jag var faktiskt den siste som SJ utbildade att köra ånglok! Men sedan tog karriären som lokförare slut, då min far som hade bilverkstad hemma i Läckeby blev sjuk och jag fick flytta hem för att ta över den. Det var 1963 och istället för tåg blev det bilar för hela slanten. Men en lykta från ett ånglok finns trots allt i samlingen.
När så den största bilverkstaden i Läckeby blev till salu var Stig inte sen med att köpa den.
– Min mor sa att det kommer aldrig att gå, men jag har alltid varit optimist och fick också lov att anställa folk. De skulle ju ha lite att göra, så 1969 fick jag agenturen på John Deere jordbruksmaskiner för hela Kalmar och Öland. Det gick bra och tio år senare var jag tvungen att bygga ut och sedan dess har företaget utvecklats allt mer. Idag är det min son som driver det, berättar Stig som istället började bygga sitt museum.

Den största delen köpte han i Jönköping och hur han lyckades ta den hit, fattar han knappt själv. I den finns bland annat lantbruksmaskiner, traktorer, mopeder, motorcyklar, motorsågar och båtmotorer. Plus lite till!
År 2000 byggdes bilmuseet som är fullproppat med fantastiska veteranbilar från Rolls Roys till Amazoner. Några objekt har han samlat på sedan ungdomen, andra är rena impulsköpen.
– Jag var ofta ute hos bönderna här i trakten och på den tiden fanns det många bilar stående i ladorna som ägarna ville bli av med. Jag hittade en hel del som jag fick köpa för en rimlig peng och som jag sedan bogserade hem och renoverade. Några har jag sålt vidare och i dag har jag ett 20-tal kvar. Men det är lagom, säger han.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 28 maj 2020