I spänd förväntan inför Ironman

  • Fredrik Norén

Strax efter klockan 07:00 på lördag kommer Fredrik Norén stå vid Tullhamnen och samla sig mentalt. Framför sig har han 225,8 kilometer som ska besegras med hjälp av simtag, cykeltramp och löparsteg.
Det är en till synes avslappnad Fredrik Norén tidningen träffar när han vid lunchtid möter upp på bryggan vid vågbrytaren utanför Kalmar gästhamn. Om en dryg vecka ska han genomföra sitt livs första Ironman, iklädd triathlonklubben Kalmar RC:s gul-blå dräkt.
– Det är mycket tankar. Ibland är man nervös och ibland är man lugn, säger Fredrik Norén.
– Jag hoppas på en dag som denna (soligt och vindstilla), mycket hänger på väder och dagsform. Fast jag har ingen måltid, det ska man inte ha första gången, istället är målet att ta sig i mål.
Under dagen ska han träffa upp en annan klubbmedlem, Ola Karlsson, för att simma drygt två kilometer runt gästhamnens inlopp. Under den sista veckans träning handlar det inte om att bli snabbare, istället är målet att upprätthålla formen och förbereda sig inför tävlingsdagen.
Anledningen till att Fredrik Norén befinner sig här och bestämde sig för att ge sig på ett Ironman beror på ett stort intresse för just triathlon.
– Beslutet har vuxit fram, triathlon är ett intresse jag haft länge. Jag såg tävlingen för första gången 2006, då det fortfarande hette Kalmar järnman.
Fredrik Norén hade egentligen tankar på att ställa upp redan 2012. Fast det året kom det internationella Ironman till Kalmar, anmälningskostnaden höjdes och han valde att avvakta. Men förra året fanns det ingen tvekan.
– Beslutet att delta togs den 18 augusti förra året. En kvart efter att de började ta emot anmälningar inför årets lopp var jag anmäld, det var inget svårt beslut.
Sedan dess har han tränat i snitt fyra-sex timmar i veckan. Utan omfattande träning är tävlingen utesluten och ett deltagande påverkar fler än deltagarna själva.
– Det måste finnas tid och det måste gå att anpassa till jobb och familj, främst familjen. Jag är tack och lov välsignad med en fru som också är intresserad av triathlon, så det har gått bra.

Tomas Löwemo

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 14 augusti 2014