I Sagans skog, där kan vad som helst hända

  • ettan-trollstigen kopia

De finns därute i skogen vid Holmes Torp där Barbro Abrahamsson bor – trollen.

– Mitt intresse för fantasi och berättelser var det som startade Trollstigen. Det har vuxit fram när man bor såhär, säger Barbro Abrahamsson.

Trollstigen finns i skogen på gränsen mellan Blekinge och Småland, mellan Gullaboås och Nävragöl. Där har Barbro Abrahamsson och Ingemar Algerstedt tillsammans funnit sin boplats. De köpte huset 2002 av en äldre man. Huset var hans föräldrahem och hade inte indraget vatten. Enda toaletten var utedasset.

– Från början hade vi det som sommarhus. Men vi vill aldrig åka hem härifrån. Vi har renoverat och byggt ut, men vi har varit måna om att inte renovera bort det gamla.

Själv tycker Barbro att det är lite märkligt att de hamnat där. Vad de inte visste när de flyttade dit var att de båda hade släkt från trakten. De upptäckte också att Ingemars mormor och Barbros mor båda kom från samma närbelägna by, Flymen.

– Kanske är det något i generna som gör att jag känner mig så hemma här, funderar Barbro.

Hon har tidigare bott i städer och konstaterar att det är allt eller inget när det gäller hur hon vill bo.

– Skulle jag bo i en stad igen så skulle jag vilja bo mitt i smeten, i centrum med stadens utbud nära mig. Nu bor jag på landet och då vill jag verkligen ha fördelarna med det, inga människor i närheten, mycket skog, djur, stigar och odlingsrösen. Tystnad och stillhet.

 

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 13 juli 2017