I Kristina Paradis finns godis och ”karamällgar”     

  • godisDSCN3171 (kopia)

Det finns inte mycket som tyskfödda Nybrobon Kristina Lockl inte provat på. När hon flyttade hit 2010 startade hon nästan genast Café Linnéa vid torget och sedan dess har hon anordnat konstutställningar, haft översättnings och tolkfirma och en pysselstudio i garaget vid Hanssons fönsterhantverk. På den nya agendan är det karameller som gäller.

Karameller som gärna kan ha formen av en älg, vilket då förstås blir ”karamällgar”, är bara en version av Kristinas skapelser som hon numera framställer hemma på Paradisgatan i Nybro. Det var för ett år sedan som hon bestämde sig för att göra om stugan som hon och sambon annars hyrt ut, till en verkstad för karamellkokning. Det var efter att ha följt en tysk TV-såpa där de kokade karameller, som hon efter uppmaning av hennes mamma, fick idén att göra något liknande och kontaktade en dansk firma för att få recept. Nu är alla tillstånd klara och produktionen har startat om än i liten skala.

– I serien gjorde de marshmallows och jag tänkte väl att man kunde utöka konceptet och göra både mjuka och hårda karameller och även chokladpraliner. För att sticka ut har jag adderat recepten med smaker av ingefära och citron, kiwi och krusbär och hallon och granatäppel, vilka ha fått bli grundsmakerna och de sorter som alltid ska finnas hemma. Men redan har jag fått en beställning på blåbär och hallon och det är min mor som beställt nu när min svåger fyller 50 år och karameller i form av 50 ska bli garnityret.

Jag träffar Kristina hemma i karamellkokeriet som doftar gott av honung och också är lite av en gårdsbutik dit folk kommer för att provsmaka och handla. Förutom sötsaker finns här också marmelader, fina smaksatta oljor och andra godsaker.

– Jag har tillstånd för att göra saft och i viss mån sylt också, men det är på karamellerna jag kommer att ha fokus. 

Kristina har redan erbjudit sig att hålla nybörjarkurser i karamellkokning genom studieförbundet Sensus och har planer på att till sommaren försöka sälja sina godsaker på Öland. Och med tanke på sina tyska rötter och det faktum att tyskar är speciellt fascinerade av älgar, tror hon att älggodiset kanske kan bli en succé.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 23 januari 2020