I idrottens högsta domstol

  • IMG_5037 kopia

Sportens fuskare kan aldrig sova lugnt. Förr eller senare riskerar de att åka dit. Conny Jörneklint, sportälskare sedan barnsben och före detta lagman i Kalmar tingsrätt, är en av dem som arbetar med att skipa idrottslig rättvisa. Han är en av två svenskar i Cas, idrottens högsta internationella domstol. – Jag älskar sport – och jag älskar att skriva domar, säger Conny Jörneklint.

För två år sedan lämnade Jörneklint posten som lagman i Kalmar tingsrätt. Men han fortsätter arbeta i Cas, som är en förkortning av Court of  Arbitration of Sports.

År 1999 valdes han in i Internationella friidrottsförbundets (IAAF) högsta domstol eller Arbitration Panel, som den formellt hette.

Ett par år senare lades den ner för att ersättas med Cas, som handhar ärenden inom de olympiska idrotterna men även fotbollen.

Runt 300 domare från hela världen är knutna till Cas, den andre svensken är Lars Nilsson från Stockholm. Jörneklint har hand om en handfull fall per år. Cas tar dock inte enbart upp dopingfall utan många ärenden gäller ekonomiska tvister.

– Det som är så fantastiskt med sport är spänningen, det är det som jag älskar, att man inte vet hur det ska sluta. En boxare kan få in ett turslag i sista sekunden och vinna matchen på det.

Att han tar boxning som exempel är ingen slump.  Jörneklint har ett mycket varmt förhållande till the noble art of self defence och i hans imponerande bibliotek finns massor av boxningsböcker.

–Jag var tio år när Ingemar Johansson blev världsmästare i tungvikt, han blev en idol.

Där finns kanske lika många friidrottsböcker. Kärleken till speedway manifesteras bland annat med ett signerat exemplar av Tommy Randers biografi om Varg-Olle.

Men när guld och ära står på spel finns alltid en risk att vissa överger allt vad etik och moral heter, bara för att få kliva upp överst på prispallen. Drömmen om att vinna, att åstadkomma något stort och bli berömd har en mörk baksida. Detta vet alla som intresserar sig för sport.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 11 januari 2018