I Cementgjuteriet frodas en god anda

  • Cementgjuteriet
    ceMetan

Nybro

När många företag tvingas säga upp personal eller till och med slå igen, håller sig anrika Cementgjuteriet i Nybro framme och fortsätter att leverera för fullt.

Förra året fyllde cementgjuteriet 75 år. Det grundades 1937, men har anor tillbaka ända från 1921. Här finns en hög kostnadsmedvetenhet hos en personal som är ytterst trogen och med en mix över olika åldrar, vilket gör att gjuteriet står för hög kvalitet och kan hålla konkurrenskraftiga priser.

VD för NCG som sedan 1981 ägs av företagets tjänstemän är Lars Svensson, som precis som sina arbetskamrater står med båda fötterna på jorden och verkligen lever upp till policyn att driva allt till en så liten peng som möjligt.

Hans kontor är flärdfritt och avskalat. Ingen onödig lyx här inte. Visst, möblerna är funktionella men inget mer och på väggarna hänger ingen dyrbar konst. På skrivbordet står en burk pepparkakor och Lars bjuder att smaka dem till kaffet.

– Vi har inte heller några tjänstebilar och mobilerna är våra egna. Allt för att hålla nere kostnaderna, säger Lars och läppjar på kaffet. Han bor i Kalmar men är bördig från Nybro och har jobbat uteslutande med prefabricerade stombyggen sedan han gick ut Chalmers tekniska högskola 1982.

– Men jag har fått reda på att min släkt faktiskt har haft koppling till företaget. Min ingifta fasters pappa var en av dem som var med och startade fabriken, berättar Lars.

Cementgjuteriets recept på framgång bygger mycket på att leva med en tight kostym, att inte ha en överkapacitet och att alla har fullt upp hela tiden.

– Vi har inget ägande eller någon som styr och ställer. Vi är flexibla och det som bestäms görs till 100 procent av oss här i fastigheten. Jag och mina kollegor skriver på alla kontrakt själva. Vi håller pengarna inom företaget och låter pengarna vara kvar och jobba i bolaget. Om det blir en nedgång, klarar vi då en lågkonjunktur mycket bättre, säger Lars som en förklaring till att cementan går så bra.

En annan förklaring menar han, beror på att företaget har extremt lojala och duktiga medarbetare, låg sjukfrånvaro och låg personalomsättning.

För fyra år sedan investerades i en ny betongstation som tog två år att bygga och som var en investering i 20-miljonersklassen. Med den kunde betongmängden ökas på ordentligt och genom högre effektivitet också producera mycket mer än tidigare. Något som behövs i konkurrensen från en handfull andra betongfabriker runt om i Sverige.

Står då företaget inför några kommande förändringar? Nej, enligt Lars är det svårt att tänka sig några förändringar när allt redan är så bra.

– Här pratar arbetarna ihop sig innan något tar slut. Det finns ett speciellt tänk. Det är inte min förtjänst att det går bra, det är helt enkelt en anda som funnits här sedan generationer tillbaka. I konjunkturnedgångar har vi valt att inte säga upp någon för att bevara våra duktiga medarbetare och spetskompetensen till dess att konjunkturen vänder uppåt igen.

I dagsläget har cementgjuteriet inte märkt av några nedgångar, men Lars vet inte vad som kommer att hända till våren. Det är ett extremt stort behov av bostäder runt om i landet. Den största önskan vore förstås om landets stat och kommuner skulle ut snabbt och projektera, när konjunkturen är på väg neråt menar han. Därför borde det börja byggas nu.

Ann-Heléne Thörning