Hundar och hundägare har roligt tillsammans

  • hund

Det är i år hundra år sedan Svenska brukshundklubben bildades och runt om på de lokala brukshundklubbarna firas jubileet med olika aktiviteter och evenemang. Bland annat kommer det att bli ett stort firande i Ronneby i samband med att Bruks-SM arrangeras där. Kalmar brukshundklubb hade egentligen sitt firande i maj så vi träffar några av medlemmarna under en vanlig tisdagsträning.

Kalmar. På tisdagsträningarna kommer medlemmarna i Kalmar brukshundklubb till klubbstugan och appellplanen för att träna på olika saker med sina hundar och umgås. Den här tisdagskvällen i mitten av augusti finns både de som tränar lydnad, bruks, agility och skydds på plats.
Klubben har tre träningsplaner. Två av dem ser man när man åker på Ölandsleden mot eller ifrån Trångsundsvägen. Den tredje planen, som är störst, ligger närmast klubbhuset, som syns från Trångsundsvägen. Och när höst- och vinterrusket blir för påstridigt så åker klubbmedlemmarna ett par mil norr om Kalmar för att istället träna i träningslokalen Guldhunden Arena, där det emellanåt också arrangeras tävlingar och utställningar.
– Vi är ungefär 430 medlemmar, säger Marie Stang som är klubbens ordförande sedan årets årsmöte.
Klubben består av en rad olika kommittéer som har hand om olika delar, till exempel agility, rallylydnad, nosework, specialsök, ”RUS” (Ras och Utveckling) – där även Mentalbeskrivning Hund (MH) ingår, medlemskommitté, stuga/mark, tävlingskommitté och utbildningskommitté.

– Och så har vi en utställningskommitté under återuppbyggnad, den har varit vilande ett tag, säger Marie.
Kalmar brukshundklubb har, liksom Svenska brukshundklubben, några år på nacken då den bildades redan 1950. Det är en aktiv klubb som erbjuder en omfattande kursverksamhet för hundägare. I kursutbudet finns exempelvis valpkurs, grundkurs, allmänlydnad, lydnad, spårkurs, sökkurs, agility, rallylydnad och specialsök/nosework.
– Det är lite olika hur många kurser vi har per termin men det senaste året har vi haft ett ganska stortuppsving på kursverksamheten och har haft femton till sjutton kurser i halvåret, säger Marie.
Att gå till sin lokala brukshundklubb ska vara roligt för både hund och hundägare och utöver gemenskapen och den roliga träningen så kan man som hundägare också ta med sin hund till den lilla aktivitetsbanan bredvid klubbstugan. Där finns inga krav på vare sig förkunskap eller lydnad, där ska man bara ha roligt tillsammans och hunden får kanske tänka till lite för att lösa en del av uppgifterna. Och att lösa uppgifter och små problem är sådant som hundar tycker mycket om. På aktivitetsbanan kan hunden få leta godis under upp- och nervända blomkrukor, gå slalom mellan några pinnar, ta sig över eller igenom en tunnel eller pröva modet lite grann i ”vindspelet”.

Carin Svensson

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 3 augusti 2018