Hos Yvonne är det tomteverkstad året om

  • _MG_8033 kopia

Man kan säga att Yvonne Ellerberg har ärvt sin tomteverkstad. Inte från självaste tomten, däremot från svärföräldrarna. I år är det 20 år sedan hon tog över verkstaden, som varje år sprider tusentals glada tomtar världen över. 

Med tanke på att det bara är några dagar kvar till julafton kan man tro att arbetsbordet i Yvonne Ellerbergs verkstad är fullt av röda luvor, tomteskägg och trätofflor. Men inte för tillfället. Just nu är det nämligen den tiden på året då tomteverkstaden för några veckor ligger nere. Tomtarna är sedan länge ivägskickade för att hitta nya ägare. Och egna butiken på Konvaljgatan i Färjestaden fylldes under förra veckan på med de sista tomtarna.

– Jag producerar året om men särskilt under hösten är det intensiv tillverkning. Redan i februari kommer ena grossisten på besök och undrar vad jag har för nytt för året. Sedan lägger han ordrar och i juni kommer han med stora containrar och hämtar tomtar, säger Yvonne.

Tomtarna som tillverkas i den lilla verkstaden i Färjestaden kommer att få nya hem, världen över.

– Jag jobbar med två grossister. Den ena säljer till Amerika, den andra till övriga världen.

När Yvonne får frågan hur det känns att hennes tomtar sprids världen över skrattar hon.

– Det känns lite surrealistiskt, att mina tomtar står i Australien eller Japan. Jag tänker inte så när jag sitter här hemma på stolen och tillverkar.

För Yvonnes del sträcker sig historien med tomtetillverkning 30 år tillbaka i tiden. När hon och hennes man flyttade till Färjestaden, nära svärföräldrarna Anders och Karins företag.

– De drev Ölandstocken i Skogsby. Svärfar Anders var dekoratör och gjorde unika målningar med landskapsbilder.

Som det ofta faller sig när det handlar om ett familjeföretag blev det så att Yvonne hjälpte till en hel del. Och när svärföräldrarna bestämde sig för att trappa ner blev det hon som kom att ta över. Men inte landskapsbilderna, utan bara tomtetillverkningen.

– Det var 1997 som jag tog över, så jag firar faktiskt 20-årsjubileum i år.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 21 december 2017