Hos paret Petersson trivs växter, koikarp och stör

  • trad

Vi har kommit in i början på augusti och jag är på väg till paret Karl-Erik ”Kalle” och Camilla Petersson, som bor i Svalehult utanför Nybro och ska ha en alldeles underbar trädgård.

Svalehult. När jag kommer fram visar det sig att ryktet talar alldeles sanning. Här prunkar såväl tvåmeter höga dahlior, som grönsaker, bär och rotfrukter. Här finns också exotiska växter och de ramar in en fantastiskt damm som ges liv av både guldfiskar och koikarpar, men också av fyra stora störar. Kalle tar emot mig och börjar genast med hög röst och livliga rörelser berätta om sitt skötebarn, den vackra trädgården och sina fina fiskar. Intresset för växter och fisk har funnits med sedan barnsben, uppvuxen på en gård i Svalehult och med en lika trädgårdsintresserad mamma och moster som bland annat tog honom med ut i Europa för att titta på trädgårdar. Efter sommarens tre öppna visningar för allmänheten och en fjärde på gång, märks det att han börjar bli van att berätta.

– Från pappa fick jag ärva intresset för akvariefiskar och som mest har jag haft sju stora akvarier. Nu är det dammen som gäller istället och den anlade vi för ungefär tre år sedan. Det var ett intensivt arbete som pågick i cirka två veckor, med det blev bra, säger Kalle och ser riktigt glad ut och det med all rätt. För den här dammen är verkligen en ”riktig” damm och inte bara ett nergrävt plaskar eller gummiduk, där kanterna brukar vara svåra att dölja. Här är den 2,5 meter djupa dammen gjuten för hand, med både bäck och vattenfall och dessutom i tre sektioner, med en djupdel, en lägre del och en ytlig del som barnen kan nå.
Hustrun Camilla kommer ut och gör oss sällskap och hon berättar att hon är från Norge och har bott här i 15 år. Hon har pluggat till sjuksköterska och är glad över sin första semester på fem år.

– Jag flyttade hit för kärleken och kunde ingenting och växter, men har lärt mig efter hand, säger hon och pekar på Kalle, som förstås genast började dela med sig av sin vurm för trädgården. Efter en renovering av huset som pågått i åtta-nio år och två barn, var det dags att på allvar ta sig an dammprojektet.
Det brummar till ifrån pumphuset och en stril med vatten kommer ut från en avrinningskran. Med en så pass stor damm, gäller det att ha riktiga pumpar och doningar och det kan ju passa en man som jobbar på Xylem i Emmaboda, känt i hela världen för sina stora pumpar.
Det går att ta sig runt hela dammen och överallt växer fantastiska blommor, träd och buskar som i ett riktigt woodland. Femåriga dottern har varit med och sått blåklint som nu blommat över, men här finns bland annat rödbladigt judasträd, kinesisk kryddbuske och flera ovanliga växter magnolior som den storbladiga.

– När jag var liten var det precis igenväxt här i trädgården. Jag och mina kompisar brukade palla lite frukt, medan ägaren stod i fönstret och skrattade. Vi flyttade in 2007 och köpte fastigheten 2010. Sedan har vi hållit med olika projekt. Några bra, andra misslyckade. Som vår liljekonvaljlund som försvann när vi måste dra om avloppet! Men visst har det mesta blivit fint. Vi följer inga strikta regler, utan planterar det vi tycker är fint. Här är ett sammelsurium av fåglar och texturer och funkar det inte, sätter vi något nytt, förklarar paret.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 19 augusti 2021