Hör Öland sjunga på Oscar Roslunds nya skiva

  • oscar

Walt Whitman skrev diktsamlingen Jag hör Amerika sjunga.På albumet Med hjärtat mot vinden har Oscar Roslund tonsatt dikter av öländska författare och poeter. Han låter oss höra Öland sjunga.
– Den här skivan är en dröm för mig. Jag är glad och stolt över den, säger Oscar Roslund som tillvardags är rektor på Borgholms kulturskola.

Borgholm. På omslagsbilden till skivan ses ett par vindpinade oxlar vid en stenig strand. Fotografens namn är Sofi Folkesson, syster till Tove Folkesson. Albumet släpptes på julafton i fjol, några veckor senare fick Oscar Roslund hem skivan på vinyl. Det var ett stort ögonblick för honom.
– Jag satte mig i fåtöljen och lyssnade, ramade in ögonblicket och bara njöt. Vinylsläppet är mest för min egen skull faktiskt, jag älskar det formatet. Det var vinyl som gällde när jag växte upp och hade rockstjärnedrömmar, ha ha. Men man lyssnar på musik på ett annat sätt i dag. Har du Spotify igång är det lättare hänt att musiken fungerar som en bakgrund, med vinyl blir lyssnandet en aktivitet i sig. Dessutom är det bättre ljud på vinyl. Nu finns all musik tillgänglig hela tiden och så var det inte förr, då åkte du hem till vänner och lånade skivor.

Med hjärtat mot vinden är titeln också på Oscar Roslunds första album, från 2015. Där har han tonsatt dikter av Nina Södergren och titeln kommer från en dikt som hon skrivit. På den nya skivan har Roslund tonsatt Tove Folkesson, Barbro Lindgren, Anna Rydstedt samt, återigen, Nina Södergren.
– De två albumen hör ihop. därför har de samma titel och på Spotify ser man ju ut att de utgivna olika år, förklarar Oscar Roslund.
Han arbetar med flera andra tonsättningar och mycket talar för att det framöver blir ett tredje album.
– Jag är bland annat klar med tonsättningen av en dikt av Lennart Sjögren.
Finns det en särskild ton i öländsk poesi?
– Först ska jag sänka garden och säga att jag inte är någon expert på poesi. Men jag tror svaret på frågan är ja. Det är mycket natur, fåglar och hav, det är ganska svarta texter, men också hoppfullt. Som Barbro Lindgrens Gråt inte för att jag är död. Den behandlar på ett väldigt fint sätt sorgen och saknaden efter någon som gått bort, samtidigt finns det något hoppfullt i texten också.

Letade du efter något speciellt i de dikter som du tonsatt?
– Nej, bara att jag tycker om dem. Jag är nöjd med tonsättningarna, känner att jag kan stå för dem. Jag har skrivit musik länge. När jag skriver låtar börjar jag med musiken. Alltid. Sedan lägger jag till text som passar. Men här är texten alltså redan färdig och jag lovade mig själv att inte ändra en enda stavelse i dikterna.
Oscar beskriver komponerandet som ett strävsamt arbete, tidskrävande och ibland tålamodsprövande.
– Men andra gånger kan det vara fantastiskt. Jag har gjort jättemånga försök med de här tonsättningarna.
Har du någon favorit på skivan?
– Det varierar, jag tycker om alla texterna på skivan. Ett tag var det Gråt inte för att jag är död. Handen fast och hjärtat stilla sjunger jag med min dotter Linnea. Det var häftigt att sjunga med henne och texten, av Anna Rydstedt, är häftig, nästan punkig, både metaforisk och rättfram.

Janne Adeen

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 12 mars 2020