Hon driver en fest- och bröllopsbutik mitt i Bäckebo

  • backebo

Bäckebo

En säckpipa ljuder genom samhället i Bäckebo. Nyfikna och chockade tittar byborna ut genom fönstren och får se en skotte som leder ett bröllopssällskap mellan kyrkan och bygdegården. Året är 2008 och Ingemo Keib har precis gift sig med sin Sven-Olof. Kärleken tog henne till bygden och idag driver hon en fest- och bröllopsbutik i Bäckebo.

– Vi hade inte berättat för någon att vi bjudit in en skotte som spelade säckpipa så en av gästerna hoppade högt då hon trodde att larmet hade gått. Vår lilla brudnäbb berättade sedan för alla att en indian hade gått in i kyrkan, säger Ingemo Keib.

Hon och Sven-Olof tågade sedan tillsammans med gästerna från kyrkan till bygdegården.

– Folk tittade ut genom sina fönster och undrade vad som stod på när de hörde ljudet av säckpipan, säger Ingemo Keib, och tittar på sin man.

Idag är det sju år sedan hon och Sven-Olof träffades för första gången.

– Jag var tillsammans med en annan man då men jag kommer ihåg att han hade en väldigt fin kavaj och slips när han bjöd upp mig på dansgolvet, säger Ingemo Keib.

Till en början var de bara bekanta men när Ingemos sambo gick bort började de umgås lite mer.

– Vi träffades på lite olika danser och vi dansade en hel sommar. Efter en dans sa Sven-Olof att han skulle gå till sin bil för att äta en banan och dricka lite kaffe. Då föreslog jag att han skulle följa med mig till vår bil så att jag kunde bjuda honom på lite bullar, säger Ingemo.

Och vägen till Sven-Olofs hjärta visade sig gå genom magen.

– Jag tog mod till mig och bjöd över honom på en kopp kaffe hem till mig. Han bodde flera mil bort och han fick väldigt bråttom när han satte sig i bilen och körde hem till mig.

Sven-Olof nickar.

– Jag hade så bråttom att jag körde fel väg men till slut så kom jag fram till Ingemo, säger Sven-Olof Keib.

Och de båda fann varandra.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av kläder och det är väldigt roligt då vi delar det intresset, säger Ingemo Keib.

Något som märktes dagen paret förlovade sig.

– Jag bar min mormors gamla klänning och Sven-Olof bar min morfars gamla kläder. Jag har också en samling med hattar som vi delade ut till gästerna som kom för att fira vår dag.

Kärleken till kläder är något som hon har tagit med sig från barndomen.

– När jag var två år flyttade jag och min mamma från Göteborg till Högsby . Hon startade ett kafé och bodde trångt så jag fick bo hos min mormor som sydde, stickade och virkade. Så jag har nog alltid haft det i generna.

Ingemo lärdes upp tidigt.

– Min mormor hade en symaskin som hölls igång med en tramppedal och jag nådde inte ner till pedalerna. Så hon stod bredvid och trampade medan jag sydde.

Hennes intresse för att sy och arbeta med hantverk bara växte och under flera år arbetade hon i olika syfabriker innan hon flyttade till trakterna kring Västervik och blev bondmora.

– Jag arbetade på gården och för att dryga ut kassan lite så arbetade jag med hantverk. Jag hade faktiskt börjat fundera på att starta en bröllopsbutik när ödet spelade mig ett spratt.

Helt oväntat fick hon ett samtal från en kvinna som ville sälja ut sin bröllopsbutik. Kvinnan hade ringt fel men Ingemo var intresserad.

– Jag hade funderat på det innan och jag valde att starta en fest- och bröllopsbutik i ett av husen på vår gård. Jag bestämde mig också för att bara ha öppet när någon hade beställt tid.

Ett beslut som många protesterade mot.

– Det var flera som trodde att det var en dum idé men jag hade bestämt mig. Och det var ett smart drag då det är mycket lättare att ge en bra service till kunderna då det är deras stora dag som ska planeras.

Butiken blev en succé och det var många som reste de extra milen för att besöka hennes butik och när hon flyttade till Bäckebo tog hon med sig butiken till sitt nya hem.

– I tider med bröllop och baler blir det mycket att göra men samtidigt är det väldigt roligt.

Medan hon pratar vandrar hon runt bland tiaror, vackra bröllopskläder, balklänningar, bröllopshandskar och skor.

– Det är en väldigt speciell känsla att få hjälpa någon att bli extra vacker. Flickorna är så fina när de svassar runt här i sina klänningar med fina spännen och tiaror i håret, säger Ingemo och avslöjar att hon är väldigt noggrann när hon hjälper till att välja ut kläder.

  • Det ska sitta perfekt och se riktigt bra ut. Jag går bara inte med på att släppa iväg något halvdant och det viktigaste är att kunderna ska känna sig vackra och bekväma med sina kläder, säger Ingemo Keib.

Lena Finnas