Hjärtat klappar för slöjden

  • andersweb

 

– Hemslöjden låter kanske torrt och trist för många, men jag tycker att den har mycket att ge, om inte annat ur natursynpunkt. säger Anders Isgren.

Han är stockholmaren som blev hemslöjdskonsulent i Småland.

Uppväxt i en familj på nio personer på 74 kvadratmeter, fick Anders Isgren tidigt lära sig att dela med sig.

– Sällan eller aldrig fick vi rum allihopa vid matbordet, säger Anders på sin karakteristiska stockholmsdialekt och ler vid minnet.

Bästa lekplatsen var på Hässelby gård vid det gamla slottet, där vid den tiden konstnären Sascha Bolin bodde.

Visst fanns drömmarna där. Det skulle väl till exempel inte suttit dumt att bli fotbollsproffs om talangerna hade räckt till, men på den tiden var det främst att ta hand om sig själv och göra rätt för sig det som gällde.

Byggnadsssnickare

Anders var ett arbetarklassbarn som gick i storebrorsans fotspår och utbildade sig till byggnadssnickare. Duktig måste han ha varit, för han kom in på Carl Malmstens möbeldesignskola och blev där ännu mer intresserad av trä.

– Där var det ytterst stor noggrannhet som gällde. Allt skulle vara perfekt och baksidorna lika välgjorda och snygga som framsidorna, berättar Anders, som därefter ett tag jobbade som slöjdlärare. Ett jobb han inte riktigt kände för.

– Jag jobbade istället som byggnadsarbetare. Men det ville jag ju inte vara hela livet, säger Anders som ibland var så trött att han somnade av ren utmattning mitt under maten. Trä har alltid funnits i mitt liv och så hörde jag talas om en utbildning till hemslöjdskonsulent och tänkte att det kanske skulle passa mig.

Eget möbelsnickare

Sagt och gjort. Efter den tvååriga utbildningen fick han en projektanställning som konsulent hos Handarbetets Vänner och flyttade till Uppsala. När det tog slut startade han ett eget möbelsnickeri som han drev i 15 år. Då hade han hunnit skaffa sig familj och företaget hade han hemma.

I det egna hemmet finns det därför gott om möbler som han gjort själv.

– Det var fantastiskt roligt men det där dammet fanns där alltid. Det kvittade hur mycket man städade eller hur bra utsug man hade. Dammet kom alltid krypande. Jag kände att jag la ner mer än jag fick tillbaka. Den branschen är inte speciellt lukrativ, säger Anders lite eftertänksamt. Därför la han också ner snickeriet och hade tur som i samma veva såg en annons om att de sökte en hemslöjdskonsulent till Kalmar län.

Anders sökte och fick jobbet, men det var inte riktigt populärt hos hans fyra grabbar. Men flytten blev av och för 12 år sedan flyttade familjen till Nybro. Det stora drömhuset hittade de på Floragatan, så fram till 2008 pendlade Anders mellan Nybro och Kalmar. Då flyttade Hemslöjdskonsulenterna in på Pukeberg.

Återbruk och hållbarhet

– Slöjden är hållbar och har alltid varit. Vi går till skogen och hämtar vårt material och vi tänker mycket på återbruk och hållbarhet. Förr var det mer pekpinnar, men hemslöjd ska vara tillåtande och det har den blivit de senaste 10-15 åren, menar Anders som trivs väldigt bra och tycker om när han får nya uppgifter.

Några nedslag på andra arbetsplatser har han gjort, men kommit tillbaka. Bland annat jobbade han som yrkeslärare på Åkrahäll ett år, och som rektor för Sätergläntan, som är hemslöjdens skola och kursgård i Dalarna, under 1,5 år. Nu blir det nog inga fler sidosteg, de sista åren fram till pensionen.

Gillar fotboll

Som yngre spelade Anders fotboll och det intresset återuppväcktes när hans egna pojkar började spela. Familjen är Djurgårdare, så när deras lag spelar mot Kalmar FF åker de förstås och tittar. Likaså finns suget till storstan kvar och till Stockholm åker de ofta och hälsar på.

– Jag älskar Stockholm, men också landet. När jag varit borta och kommer hem och stiger av vid Nybro station, känns det alltid lika skönt.

Ann-Heléne Thörning