Hemma bäst för att driva kafé

  • webbcfae

ERIKSMÅLA

Det tyska paret Bernd och Karin Rechentwald älskar Sverige och att bo i Huvudhultö utanför Eriksmåla. Nu har startat kafé i sitt hem.
– Visst vill vi ha hit turister. Men roligast vore om kaféet blev en samlingspunkt för ortsborna och att vi hade kunder året om.
Ett lugnare liv var vad Bernd och Karin Rechentwald sökte när de flyttade från Tyskland till Sverige. Båda två arbetade inom den tyska järnvägen och bodde i halvmiljonstaden Mannheim.
– Det var för stressigt och jäktigt för oss, vi mådde inte bra i storstaden.
Karin och Bernd hade förälskat sig i den svenska landsbygden och letade därför efter rätt hus. 2008 gjorde de slag i saken.
– Vi tittade på internet och åkte runt i hela landet och tittade på hus. När vi kom hit fastnade vi först för naturen och sedan för hur huset låg; inte långt från stora vägen, men ändå undanskymt. Det passade oss perfekt.
När de kom till Sverige hade de tänkt sig att Bernd skulle kunna ta jobb som snickare.
– Men det har varit knepigt. Det finns inte många sådana jobb just nu.
Beslutet att försöka starta kafé kom så småningom.
– Karin bakar så ofta och så gott så jag kan omöjligt äta upp allt, säger Bernd och skrattar.
De sökte först efter en kafélokal, men vid närmare eftertanke tyckte de att det var bättre att ha kaféet i det egna huset. Där finns nu Björkhaga Café.
– Det är stort nog och vi behövde inte bygga om några rum. Dessutom slapp vi extrakostnad för lokalen, vi får väldigt nära till jobbet och folk får uppleva den härliga miljön här. Det är bra när det är fint väder och folk vill sitta ute, för det går väldigt få bilar förbi här.
Just att man ligger lite undanskymt har gjort att man fått satsa på flygblad, affischering och att synas på internet för att tala om att man finns. Kaféet öppnade i början på mars och hittills är Karin och Bernd nöjda med kundtillströmningen.
– I helgerna har det varit riktigt bra, men i veckorna är det inte så många som kommer hit. Den bästa reklamen är när det sprids från mun till mun, att folk berättar för varandra att vi finns. Något som varit väldigt bra är når föreningar kommit hit. Vi har haft ett par pensionärsföreningar med 15-20 personer. Det var lyckat.

Joakim Carlsson