Hemligheterna fanns överallt under kalla kriget

  • Samuel Palmblad (kopia)

Året är 1981. Det kalla kriget är frostigare är någonsin och mer påtagligt än någonsin i Sverige, eftersom en sovjetisk U-båt fastnat i Gåsefjärden i skärgården utanför Karlskrona. Under hela perioden efter andra världskriget har det aldrig legat mer beredskapsstämningen i luften.Men var svensk beredskap god? Hur stod det till exempel till i Nybro- och Emmabodatrakten?

Kalmar län. Samuel Palmblad har ägnat mycket tid åt dessa frågor och ligger bakom både boken ”Dolda minnen” och
utställningen ”På vakt mot supermakt” på Kalmar läns museum.
– När man talar om kallar kriget tänker många Kubakrisen och invasionen av Tjeckoslovakien och att spänningarna var starka då. Men frågan är om det inte var som obehagligast i början av 1980-talet. Sovjet hade invaderat
Afghanistan, USA stödde den afghanska motståndsrörelsen, säger Samuel Palmblad.
När u-båten stod på grund utanför Karlskrona, fruktade Sverige flera gånger fritagningsförsök. Man räknade också med möjligheten av en invasion.
– Om Sovjet tyckte att Sverige krånglade för att man inte bara lämnade tillbaka u-båten var det en möjlighet.
Den svenska strategin vid ett angrepp från Sovjetunionen var att skicka upp och attackera den ankommande fiendeflottan med flygvapnet. Försvarsledningen var medveten om att det skulle innebära stora förluster både av mannar och flygplan, vilket krävde hög stridsmoral. Strategin hängde också på att man hade god uppsikt över vad som hände på andra sidan Östersjön och det hade faktiskt Sverige med hjälp av radiospaning, flyg och ubåtar.
– Folk säger ibland att ryssarna visst allt om oss, men vi visste faktiskt väldigt mycket om dem också.

Om Sovjetunion samlat en invasionsstyrka och fara mot Sverige, skulle försvaret veta det i god tid
– Det hade förmodligen märkts i Emmaboda, för en del av attackflyget fanns i södra Småland och de planen skulle flyga på lägsta höjd ut mot havet, säger Samuel Palmblad.
Flyget och flottan skulle försöka få stopp på den stora invasionsstyrkan.
– Det fanns givetvis risk för fallskärmstrupper och luftlandsättningar, men det var ute till havs den stora kolossen skulle stoppas.
I Kalmar län skulle under tiden staber upprättas. Det fanns få förband i länet, men hamnarna i Västervik och Oskarhamn och flyget i Kalmar och Hultsfred skulle försvaras eller i nödfall förstöras. Från hamnarna skulle båtar gå ut och lägga minor.
Det intressanta med Sveriges försvar på den tiden var att man var mästare på att sprida sina resurser. Risken att bli anfallna med atomvapen var större om man hade viktiga mål. Därför var det en svensk ambition att inte ha viktiga mål. Saker var undangömda som
något annat, stora vägar hade diskreta flygrakor där militärplan skulle kunna landa.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 28 juni 2018