Hembygdsparken tar oss med till en svunnen tid

  • DSCN4737

Mötesplats Gullaskruv har varit på utflykt till Göran Madelands hembygdspark i Skedebäckshult. En underbar dag i strålande sol i en gammaldags miljö.

Nybro/Skedebäckshult. Runt ett bord i parken sitter gänget från Gullaskruvs Mötesplats och pratar om allt mellan himmel och jord. När jag kommer har precis fikastunden tagit slut och kaffetermosen och kakorna lagts tillbaka i en korg, men åker snabbt fram igen, då de även vill bjuda reporten på lite fika.
Det var för åtta år sedan som Maj-Britt Karlsson och Kicki Wallin bestämde sig för att starta upp en Mötesplats i Gullaskruv. Sedan dess har det hunnit bli åtskilliga festligheter på programmet och till hembygdsparken i Skedebäckshult är det tredje
besöket.

– Efter att Göran har haft sommarledigt brukar vi starta upp med en liten träff här, säger Maj-Britt.
Syskonen Henrik, Erik och Olle Madeland växte upp i Skedebäckshult och föräldragården har alltid legat dem varmt om hjärtat. Huset som är från 1700-talet, flyttades hit till Skedebäckshult 1848. Bröderna fick tidigt börja hjälpa till med arbetet på gården och som riktigt unga kunde de slå ängarna med lien, handmjölka korna och utföra alla andra sysslor som skulle göras. Men Erik var den av bröderna som kom att ta över lant- och skogsbruket på gården. Olle, som var den enda som fick barn, bodde där om somrarna. Olle som kom att bli präst, älskade att filma och gjorde också flera filmer om sin hembygd och ibland filmade också Erik.
Speciellt intresserad var han att göra filmer om arbetet på gården.
Göran beskriver sin farbror som en riktig livskonstnär och en som inte gjorde allt som alla andra. Nu är de bortgångna, men arvet har förts vidare genom Olles son Göran och hans hustru Lollo, som idag bor på gården och förvaltar den väl.
Hembygdsparken med sin backstuga, stall, varggrop byggdes upp av
Görans farbror Erik som älskade att ta vara på det gamla och hembygdsmuseum med minnen från en gången tid, började hans far Olle inreda en gång på 50-talet. Här firas ibland gudstjänst i det fria, vilket är en fin tradition som släkten Madeland bjudit in till under många år.
– De sista åren var det svårt för Erik att hålla gården uppe och jag bestämde mig för att ta över den. Jag och min fru Lollo gifte oss här 2016 och sedan dess har vi byggt upp gärdesgårdar, renoverat
ladan och håller nu på att måla det gamla boningshuset.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 9 september 2021