Hembygdsmuseets lanthandel har fått ett lyft

 • I en lanthandel ska allt finnas.
  madesjö1
 • En miljö är den gamla skolan.
  madesjö3
 • Glödlampor tillverkades förr i Flerohopp.
  Madesjö4
 • Hur en begravning gick till får man veta på museet i Madesjö.
  Madesjö5
 • Interiör från en gammal lanthandel.
  madeskjö2

Madesjö
Ett riktigt ansiktslyft har lanthandeln i Madesjö Hembygdsmuseum fått.
Under hela våren har det jobbats med att få lanthandeln i ordning lagom till sommaröppnandet.
Varenda liten grej och det rör sig om 4 500 saker, har registrerats och arkiverats och samtidigt har många grejer tagits bort för att ge mer luft åt handelsboden.
– Vi är tre anställda som har hållit på med det här och så har vi också gjort en helt ny utställning med Flerohoppsglas och en ny utställning med Boda-Kurre vilken kommer att bli hans sista. I år fyller han 70 år och så firar han 40 år som artist, berättar kulturanalytikern och arkeologen Åse Arnestad på Hembygdsmuseet.
Madesjö Hembygdsmuseum är Sveriges längsta museum och Sveriges näst längsta träbyggnad med sina 214 meter långa kyrkstallar. Här har hembygdsföreningen byggt upp ett 25-tal olika miljöer som visar 7000 registrerade föremål i olika miljöer som lant- och stadsliv från 1800- och 1900-tal. Här finns också såväl en komplett lanthandel, en tidsenlig skolsal, fotograf, skräddare och skomakare, som miljöer från skogsbruket, och ett begravningsfölje. Bakom museet finns ekhagen Klockarängen där det ofta om somrarna visas friluftsteater.

Ann-Helene Thörning