Helena Karlsson tror på hästturism i Glasriket

  • Helena med häst kopia

Det finns förutsättningar för hästturism i Nybro kommun. Det tror åtminstone Helena Karlsson i Kolaretorp. Frågan är bara hur man ska göra och om det går att göra lönsamt.

– Jag har länge tänkt att det måste gå att utnyttja att ridleden går precis förbi här. Det finns ju drygt tio mil ridled i Glasriket. Det borde gå att göra något mer av det.

 Helena Karlssons tankar kring hästföretagande är inte nya. Idén har legat och grott i flera år.

En kurs med LRF:s Häst i Sydost har gjort att hon funderat ännu mer över saken.

– Jag gick för att jag vill känna efter om det blev mer intressant eller om jag blev avskräckt när jag funderade mer på det. Men jag gillade attityden hos Maria Hjelm Nilsson som arbetar med Häst i Sydost. Hon menade att det bara är att sätta igång. Det kommer säkert inte att vara perfekt från början, men om man börjar i liten skala, upptäcker man vad som fungerar och vad som inte gör det och kan justera efter hand. Fast själv känner jag ändå att jag måste tänka och planera lite mera. Kanske nästa sommar att vi kan starta…

Helena Karlsson utgår från sig själv och vad hon själv sökt när hon har rest.

– Jag har gjort fler studieresor än charterresor och hör till de som vill ha en upplevelse när jag reser. Det här med semesterturism är mycket mer breddat idag än förr. Precis som med mat vill man uppleva det ursprungliga och specialiteter. Jag har jobbat i Kronoberg och där finns mer av landsbygdsturism och fisketurism än det gör här. Det gör det även i Emmaboda.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 16 augusti 2018