Här samsas Tjorven med tryckpressar och tapeter

  • magasinwebb

Mitt på golvet står en postgul Tjorven. Det var länge sen den gick att köra. Numera är den ett museiföremål, och en av tusentals saker som ska utredas, rengöras och katalogiseras innan den får sin nya plats i länsmuseets magasin.

I gamla Volvofabriken har länsmuseet fått nya ändamålsenliga lokaler. Här samsas stockbåtar från järnåldern med medeltida dopfuntar och 150 gamla dörrar. Här finns en stupstock från Vissefjärda och Rödakorsuniformer och ryttmästare Heidenheims regementskista, han var en av Smålands husarer.

En miljon föremål

Och här finns vettar och klänningar, tryckpressar och kakelugnar, tapeter och smycken. Och mycket mer. Massor med saker, troligen uppemot en miljon föremål ska få plats här.

Exakt hur mycket det är som ska flyttas är det ingen som vet. Det beror på hur man räknar. Är en servis ett föremål eller många? Är ett par skor ett eller två föremål?

Utredas och rengöras

Det är inte bara att flytta och ställa i ordning. Först måste alla föremål utredas, rengöras och katalogiseras. De ska bli sökbara digitalt på webbplatsen www.digitaltmuseum.se. Just nu finns där 716 objekt från länsmuseet som allmänheten kan titta på, som ett par rödvitrandiga strumpor och en sparbössa i trä med texten ”Sparsamhet är en dygd.”

– Det är jätteroligt att arbeta med det här, säger antikvarierna Sara Lindström och Hanan Wilhelmsson.

Sakerna tas in till magasinet via en väldig hiss. Utanför den står en släde uppallad på bockar. Den är tillverkad under 1700-talets senare del och har tillhört Otto Henrik Nordenskiöld på Fårbo säteri. Han var militär och amiral, och via Kreugerfamiljen har släden hamnat hos länsmuseet.

– Den är väldigt speciell, och den är i bra skick, säger Sara Lindström.

Släden är ett högreståndsföremål. Det märks bland annat i de förgyllda detaljerna. Passagerarna färdades fint och bekvämt, på tyg av ylle och sammet.

En vecka i frysen

Släden har precis kommit ut från frysen där den varit i en vecka i 30 graders kyla. Där placeras alla föremål, för att ta död på alla eventuella inte önskvärda invånare.

Sedan flyttas föremålen in i utredningslokalen. På ett bord ligger en ganska primitiv hemmagjord vette från norra Tjust som använts vid ålfiske, och en modell av en rävfälla från 30-talet. Om den vet Hanna att den är gjord på 30-talet i Älghult, och den är i skala 1:2.

– Det är roligt att se alla föremålen som legat nedpackade, och det är roligt att göra dem tillgängliga, säger Sara.

Innan föremålen får sin plats ska de fotograferas, det ska tas både översiktsbilder och detaljer. Pierre Rosberg har en rejäl ateljé med högt i tak där också riktigt stora föremål får plats

Tidigare har länsmuseet haft sina magasin utspridda över halva Kalmar. Inte bara på slottet utan också ute vid flyget och på Skälby, och förstås i själva museet.

Sten från slottet

– Slottet är i princip tömt. Förutom stenarna fanns där också lite båtar, säger Kent Blad som är projektledare för flytten.

Slottets källare var fyllda av sten, gravstenar, dekorationer, fragment av spisöverstycken och pelare.

Magasinet vid flyget drabbades för en tid sedan av en översvämning, och de föremålen måste mögelsaneras innan de placeras i magasinet. Där fanns allt från butikinredningar till kakelugnar och tryckpressar.

Allt flyttas inte med.

– Vi har en gallringspolicy. Föremål som är allt för illa däran tas bort, säger Kent Blad.

Lokalerna är på 8 000 kvadratmeter. Här finns specialrum för olika föremål. I klimatrummet förvaras föremål av päls och fjäder. Arkeologiska metaller har krav på låg luftfuktighet. Här finns också ett forskarrum.

– När vi är klara? När det är fullt, säger Kent.

Han går i pension 2017. Kanske är flytten klar då

Den 13 november är det öppet i magasinet. Den som vill följa med måste köpa biljett i förväg på länsmuseet

Karin Asmundsson

karin.asmundsson@kalmarlanstidning.se