Hantverk med en personlig touch

  • marie_MG_5983 (kopia)

Namnet Kakmalin X3 S säger nog de flesta att det handlar om en Malin som förmodligen bakar kakor. Men bakom namnet döljer sig mycket mer än så. X3 S syftar på saft, sylt och sy. Framför allt det sistnämnda, sy. Malin Lekzén Steinwandt fick nämligen syintresset på köpet när hon träffade sin man, eller snarare svärmor. 

Bakning i sig kan vara ett rent hantverk. Det är långt ifrån alla människor som lyckas göra luftiga bullar, lagom kladdig kladdkaka och smarriga kärleksmums. Men Malin Lekzén Steinwandt lyckas, och hon gör det bra. Så pass bra att hon marknadsför sig under namnet Kakmalin X3 S, där hon bland annat bakar och säljer på beställning. 

– Alla vet av namnet att jag bakar. Och de tre s:en står för saft, sylt och sy. Fast det är snarare marmelad än sylt, säger Malin.

Vår tidning träffar henne i en villa i Läckeby. Här bor hon sedan nio år tillbaka, tillsammans med sin man Mikael. Under de åren har familjen utökas med två barn, Elias och Charlie. Mikael är uppväxt i Läckeby, men Malin växte upp i Sävsjö.

– Jag är född i Stockholm men vi flyttade till Sävsjö när jag skulle börja första klass.

När det var dags för gymnasiet valde hon livsmedelsprogrammet, nuvarande restaurang- och livsmedelsprogrammet. Inriktningen hon siktade in sig på var mat och butik. 

– På vårterminen innan studenten träffade jag Mikael, när han genom sin kompis bror hälsade på bekanta i Sävsjö.

Två månader efter deras första möte blev de ett par. 

– Jag tog studenten, men kände att det var dumt att flytta till Läckeby på en gång. Jag ville vänta lite, och passade på att gå ett påbyggnadsår inom livsmedel.

Därefter gick flyttlasset. Paret landade i en lägenhet i Kalmar några år innan de köpte huset i Läckeby. 

– Mitt krav var att köpa ett hus utan källare, ler Malin stort.

Det stora leendet grundar sig i dels att anledningen till källskräcken berodde på att hon är mörkrädd, dels hur det faktiskt kom att bli. Huset som paret köpte hade källare, och den är idag en stor och viktig del av Malins liv.

– Man kan säga att jag fick syintresset på köpet när jag träffade min man. Hans mamma är textilslöjdlärare, och jag började sy mycket när jag var på besök hos hans föräldrar. 

Hantverkandet tog om något fart när Malins kompisar, kollegor och minsta syster väntade barn. 

– Då började jag sy babylapptäcken. 

Plötsligt började hon få in beställning på beställning och så småningom började hon även sy tröjor, tygkassar och kuddfodral. I takt med att beställningarna ökade, bredde intresset bokstavligt talat ut sig. 

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 30 april 2020