Hanna klarar krysset lätt

  • Svenska akademins ordlista är Hanna Nicklassons viktigaste arbetsredskap. Foto: Lotta Zaar
    IMG_0266w

I tio år har Hanna Nicklasson skapat korsord. Hon säger att det började av en ren tillfällighet, efter ett samtal som hon råkade höra på bussen från Oskarshamn 
ner till Kalmar.

Vid den här tiden arbetade Hanna Nicklasson som tjänsteman på Oskarshamns kommun.
– Jag hade läst miljö- och naturresursprogrammet och fått ett vikariat på kommunen. Jag visste att det skulle ta slut och var också lite trött på alla paragrafer och regler.
Nej, att sitta och vända papper i kommunhuset var inte vad Hanna drömde om.
Körsångare sedan barnsben
– En dag på bussen var det två karlar som pratade om en bekant som var korsordsmakare. Jag har alltid tyckt att det var kul att lösa korsord och tänkte att ”Det låter intressant, det kanske jag skulle testa.”, så jag kontaktade Bonniers och fick provkryss hem som man fick skicka in.
På Hanna verkar det som att det bara var en flax som fick henne att bli korsordsmakare, men kanske var det ändå meningen. Hanna kommer från Lessebo och redan vid 9 års ålder började hon att sjunga i kör där.
– Nu är jag med i Glömminge-Algutsrums kyrkokör och i Katarinakören som Birgittakyrkan har. Jag har varit med i tre som mest, men det var när jag pluggade.
– Man får en gemenskap i kören och så ger det energi att sjunga. Jag tycker att det är kul att sjunga lite svårare grejer som vi gör med Katarinakören, det är roligt med lite utmaningar.
Är det inte så att körsångare blir mer lyhörda än andra?
Utan det tränade örat kanske Hanna inte hade hört samtalet på bussen om korsordsmakaren.
Mycket på en gång
Plötsligt händer det saker i Hannas liv. Samtidigt som hon tar sina första steg in i korsordens värld blir hon med både katt och pojkvän.
– I samma veva började jag också att vidareutbilda mig till lärare.
I filmens värld är korsordslösaren en allmänbildad person. Ju snabbare krysset fylls i, desto skarpare intellekt. I en klass för sig finns kommissarie Morse som med bläckpennan i rasande fart löser tidningens allra svåraste kryss.
Verkar i det tysta
Korsordsmakare är det däremot ont om på film. Jag kan bara dra mig till minnes att en konstruktör deltagit i ett avsnitt av just TV-serien Morse och då var mannen både mördare och den som ritat korsorden som kommissarien tampades med.
Hanna vittnar om att även i verkligheten så lever korsordsmakarna en tillbakadragen tillvaro.
– Jag har aldrig träffat någon. Den enda kontakten har varit via mejl och facebook. Vår intresseförening har en styrelse och årsmöten, men jag har inte gått på något.
Facebookgruppen är ett andhål för de som arbetar heltid med att konstruera korsord.
– Många av dem ser det som sitt fikarum. Där kan de ta upp lite saker som de funderar på till sina kryss, men också ge varandra tips eller diskutera olika frågor.
Hanna beskriver sig som en korsordsmakare som gör lätta kryss, men det stämmer inte till hundra procent.
Krypto är en konst för sig
– Jag gör ett lite svårare krypto till Sydsvenskan var tredje vecka.
Att skapa ett krypto skiljer sig från annat kryssmakande.
– Det är lättare än vanliga kryss för man behöver inte spara rutor till ledorden. Men sedan ska man helst använda grundformen av orden och inte förkortningar. Man måste också se till att varje bokstav man använder kommer med minst två gånger.
Korsordsmakare får sällan positiv respons.
– Så länge man inte hör något är det bra. Det man får tillbaka är om något ska ändras, som förkortningar, stavfel eller att det är för lång text i stödordsrutan.
Och rik blir man inte heller på att göra korsord.
– Det är ingen vidare timlön, men Bonniers ligger väldigt lågt jämfört med andra, även om de har höjt lite grann.
Lotta Zaar
lotta.zaar@kalmarlanstidning.se