Handelsträdgård blir en plats för kreativitet och möten

  • _MG_1614

Det händer saker i före detta Kyrkelunds handelsträdgårds lokaler. Den som trodde att lokalerna efter handelsträdgårdens stängning skulle stå tomma tror fel. Arbetet pågår för fullt för att lokalerna ska fyllas av just liv. Imorgon är det öppningspremiär för en helt ny satsning.

Rockneby. Ellen Adolfsson vinkar glatt när vi parkerar tidningsbilen utanför Kyrkelund.
– Kom in, kom in, välkomnar hon.
Hon håller några presentartiklar i händerna, men sätter ner dem i en hylla för att kunna hälsa ordentligt. I ett av växthusen håller man på att fylla de långa borden med blommor och plantor.
– Vi ska sälja blommor och även den del plantor som vi själva har drivit upp. Till exempel gurka, chili, tomat, sallad och squash, berättar Ellen.

Hon är av en totalt 14 personer som står bakom ekonomiska föreningen Adlib Rockneby, ett nystartat arbetsintegrerande socialt företag.
– Adlib är latinska och en förkortning av ”efter behag”. Namnet säger allt om vad vi vill arbeta med. För oss är det viktigt med närhet, flexibilitet och att människor själva får tycka till sin situation, menar Ellen.
Imorgon, på Sveriges nationaldag, öppnar de sin nya satsning i den anrika handelsträdgårdens lokaler. En satsning som omfattar butiksförsäljning, second hand, hantverk, kommande caféaktiviteter samt att skapa mötesplatser och sysselsättning.
– Vi vill skapa arbetstillfällen för människor som står utanför arbetsmarknaden. Människor från olika länder, med olika bakgrunder och med olika förutsättningar.

Att det finns ett stort behov av det vet Ellen väl. Inte minst genom sitt engagemang i församlingen Klippan i Rockneby, där närmare 70 procent av de cirka 100 medlemmarna är utlandsfödda.
I februari/mars hörde hon talas om att dåvarande Kyrkelunds handelsträdgård var till salu för ännu en gång.
– Odling är något vi pratar mycket om kring arbetet med Klippan. Det ligger i tiden, för samman människor och är bra arbetsträning.
Ellen med flera intresserade besökte handelsträdgården. Redan veckan efter såg Adlib Rockneby dagens ljus och blev nya ägare till Kyrkelund. Så allt har gått fort, väldigt fort. I alla fall när det väl kom till att genomföra allting. Själva tankarna och planerna däremot har funnits sedan flera år tillbaka.
– Redan för ett par år sedan var jag i kontakt med Coompanion Kalmar län, ett utvecklingscenter som verkar för kooperativ och hjälper till med nystartande av föreningar, säger Ellen och tillägger.
– Jag hade tankar om att starta ett socialt företag, och skrev stadgar och planerade en förening.

Men ganska snart insåg hon att tiden inte var inne. Det var helt enkelt för mycket arbete i förhållande till den tid och ork hon hade just då. Tills för ett år sedan, då allt föll på plats.
– Jag sökte utbildningen ”socialt entreprenörskap för kyrka och samhälle” i Göteborg som drivs av två folkhögskolor och Göteborgs räddningsmission, och blev antagen.
För att komma in var hon tvungen att skicka med ett projekt. Projektet handlade om satsningen som nu blir verklighet i Kyrkelund. Efter ett års studier på distans och halvfart tog hon i måndags examen som social entreprenör.

– Utbildningen har handlat om allt möjligt, som företagsidéer, hur det är att arbetat som entreprenör, teologi, affärsmodeller, HR-frågor, ekonomi, coachning, varför samhället ser ut som det gör och existentiell hälsa. Jag har verkligen matats med en massa information, ler hon.
Ny kunskap och erfarenheter som hon nu kommer ha nytta av i sin nya roll.

Lina Watanen

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 5 juni 2019