Han fångar naturen i sina bilder

  • Tomas

Tomas Järnetun slår sig ner på en stubbe i skogen. Han lägger ner kameran bredvid sig, lyssnar, tittar och njuter av lugnet i naturen. Det är så han arbetar som naturfotograf.  

– Jag känner mig naken utan kameran så den är nästan alltid med mig. Men det är väldigt sällan som jag är på jakt efter ett motiv utan jag hittar bilderna när jag är ute och går, säger Tomas Järnetun.

Medan många naturfotografer har koll på vilka tider och datum de ska ge sig ut låter Tomas motiven komma av sig själv.

– Det finns de som sitter gömda och väntar i timmar men jag har inte tålamod till det. Man kan inte regissera naturen och det är en del av utmaningen.

Tomas arbetar som naturvårdare på Länsstyrelsen i Kalmar län. Han är med i föreningen naturfotograferna och i mars kommer han att ställa ut naturbilder på Waldemarsudde i Stockholm i utställningen ”Liljefors och naturfotograferna”.

– Jag har alltid varit intresserad av naturen. Jag minns när jag var liten och satt och tittade på min farfars fågelbord. Plötsligt kom det en fågel som vi inte kände igen.

Tomas farfar gick då fram till bokhyllan och tog fram en tjock stor bok med bilder på ovanliga fåglar.

– Vi bläddrade i den tillsammans och det var då jag började känna att det var spännande med fåglar, djur och natur.

När han sedan fick en egen kamera utvecklade han ett intresse för att fotografera naturen.

– Många är specialiserade på fåglar, landskap eller insekter men jag är en naturälskande generalist och jag försöker oftast förmedla en känsla i bilderna.

Och mötena med naturen har varit många.

– En gång träffade jag en grön skimrande sandödla som låg och gottade sig i solen. Jag kröp riktigt nära och det var som om vi fick närkontakt. Jag låg där och tittade på honom genom linsen och han tittade förvånat tillbaka på mig,

Som naturfotograf får han också uppleva många vackra stunder.

– Det var en kväll när jag stod på Öland. Det började skymma, himlen var gnistrande blå, några vadare flög över mitt huvud och några sångsvanar trumpetade i bakgrunden. Det var ett sådant där magiskt ögonblick, säger Tomas Järnetun.