Han bytte IT-världen mot begravningsbranschen

  • abergselllDSCN5290 (kopia)

Född och uppvuxen i Nybro bestämde sig en ung Anders Bergsell för att satsa på en karriär som möbelsnickare. En bransch som han senare i livet kom att byta ut mot två andra helt olika branscher. Först IT, sedan begravningsbranschen.

Hur det är att en dag stanna upp och inse att man vill göra något helt annat i livet än det man just håller på med, vet  Anders Bergsell. För ett år sedan gick från att vara en IT-ansvarig med egen tjänstebil, till att istället köra en bil som tar oss till den sista vilan.

– Ja, det är rätt underligt hur livet kan bli. För mig startade yrkeskarriären  efter gymnasiet som  möbelsnickare, men efter tolv år tyckte jag att det började bli enformigt och flera nedläggningar i möbelindustrin gjorde väl inte saken bättre, så jag tog tjänsteledigt för att läsa till nätverkstekniker, säger  Anders som ytterligare tolv år senare och två  arbetsplatser, kom att stå inför ännu ett nytt val i  livet.

För livet som IT-tekniker blev inte riktigt som Anders trodde det skulle vara, med långa arbetsdagar, ständig press och bristen av mjuka värden.

– Först fick jag jobb på Doff Data där jag var fram till 2013. Men så en dag fick jag en fråga från Smålands Logistik, som då var en av mina största kunder, om jag kunde tänka mig att jobba enbart för dem, vilket jag kunde. Jag blev  IT-ansvarig för Börje-koncernen. Vi gick från fasta televäxlar till mobila och vi utrustade alla fordon med datorer. En utmanande tid som varade i fyra år och då jag fick användning av mitt datakunnande.

Men i databranschen händer det saker snabbt och Anders började tröttna lite på datorerna och mötte en del som han tyckte inte hängde med riktigt.

– Då gav jag mig ett löfte att sluta i branschen innan mina kunder eller kollegor säger till mig att jag inte hänger med och tycker att jag ska sluta.

– Arbetsbelastningen var enorm och jag märkte att nya kollegor och branschfolk åkte ifrån mig. Jag orkade inte längre sitta hela kvällarna för att försöka lära mig allt nytt. Jag hade säkert kunnat hanka mig fram ett tag till, men jag ville göra ett bra jobb och det kanske jag inte gjorde nu.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 1 november 2018